Υπερτροφία αμυγδαλών - ΩΡΛ ιατρείο

Υπερτροφία αμυγδαλών - ΩΡΛ ιατρείο

Αναζήτηση
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Υπερτροφία αμυγδαλών

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Κλείστε ραντεβού on line στο ΩΡΛ ιατρείο
Το Ωτορινολαρυγγολογικό Ιατρείο εκτός από την Παλλήνη τώρα και στο Μαρούσι. Δείτε περισσότερα

Σαν υπερτροφία αμυγδαλών ορίζεται μία αμφοτερόπλευρη εμμένουσα διόγκωση των παρίσθμιων αμυγδαλών, και σε παιδιά είναι συνδυαζόμενη με υπερπλασία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).
Τα αίτια είναι ιδιοσυστασιακά σαν επακόλουθο διαρκούς ανοσολογικής επαφής με αντιγόνα (ο φαρυγγικός δακτύλιος του Waldeyer αποτελεί μία ανοσολογική "φρουρά" για αναπνευστικά και τροφικά αντιγόνα). Προσβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά παιδιά.
Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: Ανορεξία, δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), σβωλώδη ομιλία, (κλειστή ρινολαλιά), έλλειψη παρορμητικότητος, επιβράδυνση της ανάπτυξης, δύσπνοια μετά κόπωση, ροχαλητό (εξαφανίζεται σε πρηνή θέση), διαταραχές ύπνου, αγωνιώδη όνειρα, σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, όπως επίσης και ελαφρά χρόνια τραχηλική διόγκωση λεμφαδένων.
Σαν επιπλοκές μπορούμε να έχουμε δυσχέρεια αναπνοής και λήψης τροφής, όπως και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του βρογχικού συστήματος.
Για την διάγνωση και την περαιτέρω αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει εξέταση από ΩΡΛ.
Οι αμυγδαλές είναι μεγάλες και μπορεί να εμφανίζονται με λεία επιφάνεια, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να εφάπτονται στη μέση γραμμή.
Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη η λήψη επιχρίσματος, ο αιματολογικός τύπος, CRP, ΤΚΕ, ή και ορολογικός έλεγχος
Σε μονόπλευρη υπερπλασία αμυγδαλής (όγκος, λευχαιμία, κακόηθες λέμφωμα) συστήνεται η βιοψία για διερεύνηση της παθολογίας και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να γίνεται αμυγδαλεκτομή.
Θεραπεία και πρόγνωση
Συστήνεται η αμυγδαλεκτομή, ενδεχομένως με αδενοτομή (κρεατάκια) , που γίνεται αναγκαία όταν υπάρχουν, δυσχέρεια λήψης τροφής, δυσχέρεια αναπνοής και άρθρωσης λόγου, σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.
Η αδενοτομή και η αμυγδαλεκτομή γίνονται μετά από εισαγωγή στην κλινική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (συρρίκνωση των αμυγδαλών με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων) είναι δυνατόν να γίνει σε επίπεδο ιατρείου.
Η πρόγνωση είναι πολύ καλή με "αναζωογόνηση" των παιδιών, μετά από την αδενοτομή-αμυγδαλεκτομή.
 
ΩΡΛ Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Copyright 2016. All rights reserved.
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού