Πόνος στο αυτί από δυσλειτουργία της Κροταφογναθικής Άρθρωσης, σύνδρομο Costen’s
ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Κροταφογναθικό Σύνδρομο (ΚΓΣ), Δυσλειτουργία Κροταφογναθικής Άρθρωσης, σύνδρομο Costen’s.
Η κροταφογναθική άρθρωση είναι η κινητή άρθρωση που συνδέει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο κρανίο στη περιοχή του κροταφικού οστού. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από κάθε αυτί στο σημείο σύγκλεισης της άνω με την κάτω γνάθο.
Πρόκειται για μιά από τις πλέον πολύπλοκες διαρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος που είναι απαραίτητη για τις λειτουργίες της μάσησης και της ομιλίας.
Η κάτω γνάθος καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο άκρο (κόνδυλος) που προσαρμόζεται σε ένα κοίλωμα του κροταφικού οστού (κροταφική γλήνη) σε κάθε πλευρά του κρανίου. Ανάμεσα τους παρεμβάλλεται ο διάρθριος δίσκος, ο οποίος μπορεί να κινείται ελεύθερα μέσα στην άρθρωση ανάμεσα στα δύο μέρη της. Ο σκοπός του διάρθριου δίσκου είναι η απόσβεση των κραδασμών και η διευκόλυνση της ομαλής κίνησης της σιαγόνας όταν ανοίγουμε και κλείνουμε το στόμα μας.
Ανατομία κροταφογναθικής άρθρωσης
Ανατομία κροταφογναθικής άρθρωσης
Αιτίες Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης
(κροταφογναθικό σύνδρομο ή σύνδρομο Costen).
Σχετίζονται με μετατόπιση ή δομική βλάβη του διάρθριου δίσκου, φθορά ή κάταγμα του κονδύλου της γνάθου, με εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ σε σχετικά λιγότερες περιπτώσεις το πρόβλημα εντοπίζεται στους μύες του προσώπου που ελέγχουν την κίνηση της γνάθου.
Οι δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής διάρθρωσης εμφανίζονται συνήθως όταν είτε η ίδια η άρθρωση είτε οι μύες που την ελέγχουν βρίσκονται κάτω από έντονη πίεση ή συνεχή φόρτιση. Τα αίτια της πάθησης μπορεί να σχετίζονται άμεσα με την φυσιολογία της άρθρωσης αλλά αρκετές φορές η πρωτογενής αιτιολογία είναι ψυχολογικής φύσεως.
- Κακή σύγκλειση δοντιών. Όταν τα δόντια των δύο σιαγόνων έχουν πρόβλημα σύγκλεισης δηλαδή δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα ώστε να πατάνε ομοιόμορφα όταν δαγκώνουμε,
- Βρουξισμός (σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών).
- Άγχος και ψυχολογική πίεση.
- Τραυματισμοί της γνάθου, της άρθρωσης ή των μυών μπορεί να εξελιχθούν σε δυσλειτουργία της ΚΓΔ
- Επαγγελματικές συνήθειες όπως πχ. κάποιος που μιλάει πολύ ώρα στο τηλέφωνο στηρίζοντας το ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο.
- Kακή στάση σώματος και κλίση της κεφαλής προς τα εμπρός κατά την πολύωρη εργασία σε υπολογιστή.
- Υπερβολικές κινήσεις, όπως το υπερβολικό άνοιγμα του στόματος πέραν του φυσιολογικού ορίου πχ. σε ένα χασμουρητό.
- Κακές συνήθειες, όπως να δαγκώνουμε συνεχώς τα νύχια μας, ένα μολύβι ή άλλα αντικείμενα.
- Το μάσημα τσίχλας για πολλές ώρες την ημέρα καταπονεί την άρθρωση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
- Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Συμπτώματα του Κροταφογναθικού Συνδρόμου
Τα κυριότερα κλινικά χαρακτηριστικά του ΚΓΣ είναι ο πόνος, ο περιορισμός της κινητικότητας, οι θόρυβοι και το κλείδωμα της άρθρωσης
Τα συχνότερα συμπτώματα σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι :
• Πόνος στην περιοχή της άρθρωσης ή στο πρόσωπο που συνήθως εκδηλώνεται κατά την μάσηση, ομιλία, και γενικά στο άνοιγμα του στόματος. Όμως, η ένταση του πόνου δεν είναι ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος, μία άρθρωση με αρχόμενη βλάβη μπορεί να πονά περισσότερο από ότι στη συνέχεια όταν η άρθρωση μπορεί να έχει σχεδόν καταστραφεί.
• Ήχοι στην άρθρωση (clicking) όταν ανοιγοκλείνουμε το στόμα (που μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο αλλά όχι πάντα). Οι ήχοι αυτοί προκαλούνται κατά την αλλαγή της θέσης του δίσκου, ή και λόγω της άμεσης τριβής των δύο οστών όταν ο δίσκος έχει καταστραφεί ή έχει πλήρως μετακινηθει.
• Αδυναμία να ανοίξουμε αρκετά το στόμα. Συμβαίνει συχνά σε ασθενείς με ΚΓΣ το στόμα να ανοίγει ή κλείνει μόνο μέχρι ενός σημείου και να πρέπει να μετακινήσει ο ασθενής τη γνάθο προς τα πλάγια, εμπρός ή πίσω για να μπορέσει να ανοίξει ή κλείσει τελείως το στόμα.
• ‘Κλείδωμα’ του στόματος σε ανοικτή ή κλειστή θέση. Σε ακραίες περιπτώσεις το στόμα μπορεί να κλειδώσει εντελώς.
• Δυσκολία ελέγχου της κίνησης της σιαγόνας.
• Δυσκολία στη μάσηση. Τα δόντια δίνουν την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται στη σωστή θέση και δεν ΄πατάνε’ σωστά μεταξύ τους.
• Πόνος στη σιαγόνα ή και τα δόντια μετά τον ύπνο.
• Πονοκέφαλοι, που γίνεται εντονότεροι με το ανοιγόκλειμα του στόματος είναι επίσης συνηθισμένο σύμπτωμα σε ασθενείς με κροταφογναθικό σύνδρομο.
• Πόνος ή βουητό στο αυτί.
Λιγότερα συχνά συμπτώματα ΚΓΣ είναι επίσης :
• Ευαισθησία στο φώς, ζαλάδα
• Οίδημα στα πλάγια του προσώπου
• Πόνος στο λαιμό ή τους ώμους