Εξωτερική ωτίτιδα - ΩΡΛ ιατρείο

ΟΥΚ ΕΝΙ ΙΑΤΡΙΚΗΝ ΕΙΔΕΝΑΙ, ΟΣΤΙΣ ΜΗ ΟΙΔΕΝ Ο ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
μτφρ: είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος
(Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής)
Facebook
G+
ΩΡΛ Ιστρείο Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ON LINE
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερική ωτίτιδα

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, wifi
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, free wifi

Εξωτερική ΩτίτιδαΗ Εξωτερική Ωτίτιδα είναι μία πάθηση που παρουσιάζεται πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μία βακτηριακή, μυκητιασική ή αλλεργική φλεγμονή του δέρματος και υποδορίου του έξω ακουστικού πόρου χωρίς/με συμμετοχή του τυμπανικού υμένα (μυριγγίτιδα).
Παρουσιάζεται συχνά μετά από μικροτραύματα (π.χ. βαμβακοφόροι στειλεοί, (μπατονέτες), ευαισθητοποίηση μετά από το πλύσιμο των μαλλιών, σε εξοστώσεις του ακουστικού πόρου, μετά από κολύμβηση σε δημόσια πισίνα, ιδιαίτερα επί υφισταμένων εξοστώσεων, σε χρόνια πυώδη φλεγμονή του μέσου ωτός ή σε έκζεμα του ακουστικού πόρου.
Το μικροβιακό φάσμα περιλαμβάνει: Staphylococcus aureus (20%), Pseudomonas aeruginosa Proteus vulgaris (20%), Streptococcus sp. (20%), Candida albicans, Aspergilus niger συχνά μικτές λοιμώξεις.
Συχνότερα αλλεργιογόνα είναι τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα spray των μαλλιών, οι ωτικές ελαίες των ακουστικών βαρηκοΐας, και οι ωτικές σταγόνες περιέχουσες χλωραμφενικόλη ή νεομυκίνη.
Παρουσιάζεται στην αρχή με φαγούρα, και στην συνέχεια έντονο πόνο, διόγκωση του ακουστικού πόρου, πόνο κατά τη μάσηση ή σε τράβηγμα του ωτικού πτερυγίου, κάκοσμη έκκριση, και απώλεια ακοής οφειλόμενης σε βαρηκοΐα αγωγιμότητας η οποία επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την θεραπεία της ωτίτιδας.
Σαν επιπλοκές μπορούμε να έχουμε, νεκρωτική εξωτερική ωτίτιδα σε διαβητικούς ασθενείς, απόστημα ακουστικού πόρου, απόστημα παρωτίδας.
Η διαφοροδιάγνωση πρέπει να γίνει με: τον Δοθιήνα του Έξω ακουστικού πόρου (σταφυλοκοκκική λοίμωξη από τον θύλακο της τρίχας), Τραυματισμός του ακουστικού πόρου (π.χ. κατά τον καθαρισμό του ωτός),  Οξεία μαστοειδίτιδα,  Χρόνια εκκριτική μέση ωτίτιδα με διάτρηση και επιμόλυνση του δέρματος του ακουστικού πόρου, Εξωτερική νεκρωτική ωτίτιδα, Νεοπλασία ακουστικού πόρου, Φλεγμονή κροταφογναθικής άρθρωσης (δεν υπάρχουν ωτικά ευρήματα),  Νευραλγία γλωσσοφαρυγγικού (δεν υπάρχουν ωτικά ευρήματα).Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μπατονέτες
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μπατονέτες
ΩΡΛ Ιατρείο
Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Επιστροφή στο περιεχόμενο