Εξωτερική ωτίτιδα - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερική ωτίτιδα

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ

Εξωτερική Ωτίτιδα
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μπατονέτες
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μπατονέτες


Η Εξωτερική Ωτίτιδα είναι μία πάθηση που παρουσιάζεται πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μία βακτηριακή, μυκητιασική ή αλλεργική φλεγμονή του δέρματος και υποδορίου του έξω ακουστικού πόρου χωρίς/με συμμετοχή του τυμπανικού υμένα (μυριγγίτιδα).
Παρουσιάζεται συχνά μετά από μικροτραύματα (π.χ. βαμβακοφόροι στειλεοί, (μπατονέτες), ευαισθητοποίηση μετά από το πλύσιμο των μαλλιών, σε εξοστώσεις του ακουστικού πόρου, μετά από κολύμβηση σε δημόσια πισίνα, ιδιαίτερα επί υφισταμένων εξοστώσεων, σε χρόνια πυώδη φλεγμονή του μέσου ωτός ή σε έκζεμα του ακουστικού πόρου.
Το μικροβιακό φάσμα περιλαμβάνει: Staphylococcus aureus (20%), Pseudomonas aeruginosa Proteus vulgaris (20%), Streptococcus sp. (20%), Candida albicans, Aspergilus niger συχνά μικτές λοιμώξεις.
Συχνότερα αλλεργιογόνα είναι τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα spray των μαλλιών, οι ωτικές ελαίες των ακουστικών βαρηκοΐας, και οι ωτικές σταγόνες περιέχουσες χλωραμφενικόλη ή νεομυκίνη.
Παρουσιάζεται στην αρχή με φαγούρα, και στην συνέχεια έντονο πόνο, διόγκωση του ακουστικού πόρου, πόνο κατά τη μάσηση ή σε τράβηγμα του ωτικού πτερυγίου, κάκοσμη έκκριση, και απώλεια ακοής οφειλόμενης σε βαρηκοΐα αγωγιμότητας η οποία επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την θεραπεία της ωτίτιδας.
Σαν επιπλοκές μπορούμε να έχουμε, νεκρωτική εξωτερική ωτίτιδα σε διαβητικούς ασθενείς, απόστημα ακουστικού πόρου, απόστημα παρωτίδας.
Ακουστικά
 Για πολλά άτομα, τα ακουστικά που βάζουμε στα αυτιά έχουν γίνει μέρος της ζωής τους. Παρέχουν τη δυνατότητα να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική ή τις ειδήσεις παντού, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο γυμναστήριο ακόμα και στη δουλειά.
 Στα ακουστικά και στον έξω ακουστικό πόρο, συσσωρεύεται κυψελίδα (κερί) η οποία δρα ως φραγμός, που παγιδεύει τα υποκείμενα βακτήρια και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται.
 Το πρόβλημα είναι πολύ πιο συχνό στα ακουστικά που στερεώνονται στο εσωτερικό του αυτιού, δηλαδή στα ενδοωτιαία ακουστικά ή «ψείρες», όπως συνηθίζουμε να τα λέμε.
 Επίσης, τα ακουστικά «παγιδεύουν» θερμό και υγρό αέρα στον ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό και των βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν μέσα στο αυτί. Ευνοούν έτσι την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας.
 Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους έχουν τη συνήθεια να μοιράζονται τα ακουστικά τους με άλλους. «Η τακτική αυτή διπλασιάζει τη μικροβιακή χλωρίδα στα αυτιά και τα εκθέτει σε νέα βακτήρια».
 Αυτό όχι μόνο μπορεί να έχει ως επακόλουθο αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μέσης και εξωτερικής ωτίτιδας, αλλά και προβλημάτων στο δέρμα όπως τα σπυράκια, τα «μπιμπίκια», οι μυκητιάσεις και οι δερματικές μολύνσεις.
Ποια είναι η λύση;
Καθαρίζετε καθημερινά τα ακουστικά σας με μία μπατονέτα βουτηγμένη σε απολυμαντικό όπως το καθαρό οινόπνευμα. Πριν από τον καθαρισμό, να αφαιρείτε σχολαστικά το «κερί» για να φθάνει παντού το απολυμαντικό.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακουστικά στην καθημερινότητά τους, για επαγγελματικούς λόγους ή για ψυχαγωγία.

Δείτε επίσης
Παθήσεις αμυγδαλών επεμβάσεις οδηγίες
Παθήσεις ρινός παραρρινίων
Φωνητικές χορδές-ρινοφάρυγγας-παλινδρόμηση
Παθήσεις στόματος - σιελογόνων αδένων
Our site is at APN Greece Directory
Παθήσεις ωτός
Ροχαλητό, Υπνική Άπνοια, ΩΡΛ παθήσεις στην κύηση
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο