Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός) - ΩΡΛ ιατρείο

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ON LINE
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός)

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, wifi
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, free wifi
Λοιμώδη μονοπυρήνωση
(αδενικός πυρετός)Η λοιμώδης Μονοπυρήνωση  (Infectious mononucleosis) ή ασθένεια του φιλιού, είναι μία καλοήθης φλεγμονώδης νόσος, η οποία οφείλεται στον ιό Epstein-Barr (EBV). Μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το σάλιο (π.χ. με το φίλημα) και προσβάλει συνήθως νεαρά άτομα. Ο χρόνος επώασης είναι πιθανώς 5 -15 ημέρες. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού (μέχρι και 90%) έχουν μολυνθεί από τον ιό. Πρόκειται για μία αυτοϊώμενη νόσο.
Η κλινική εικόνα αρχίζει με πρόδρομα γενικά συμπτώματα (ανορεξία, πυρετική κίνηση, πόνος στο λαιμό κ.α,). Στην συνέχεια εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά κλινικά σημεία, τα οποία είναι, υψηλός πυρετός που μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και διόγκωση των τραχηλικών, οπισθοωτιαίων, μασχαλιαίων και βουβωνικών λεμφαδένων, Φλεγμαίνουν επίσης οι αμυγδαλές (με χαρακτηριστικό επίχρισμα) και ο φάρυγγας.
Εργαστηριακά βρίσκουμε:
   Λεμφοκυττάρωση με άτυπα λεμφοκύτταρα στο περιφερικό αίμα. Μετά την τέταρτη ημέρα.
   Monospot Test (ανιχνεύει οξεία λοίμωξη).- Ετερόφιλα αντισώματα IgM. Μετά την πρώτη εβδομάδα και για λίγους μήνες μετά.
   Αnti-EBV αντισώματα (ELISA, ανοσοφθορισμός).
   Αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων (10.000-20.000 κκχ) με επικράτηση των λεμφοκυττάρων.
   Αύξηση τρανσαμινασών.
Η διάγνωση θα βασισθεί στην κλινική εικόνα και στο λευκοκυτταρικό τύπο του αίματος,. Χρήσιμο είναι και το monospot test, το οποίο είναι πολύ αξιόπιστο.
Η θεραπεία είναι συμπτωματική.
Η διάρκεια μετάδοσης αρχίζει λίγες μέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και τελειώνει με το πέρας αυτών. Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί σε δύο εβδομάδες. Πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρείται μετά από 2-3 μήνες.
Tα αντιβιοτικά δεν βοηθούν και μάλιστα η Αμπικιλλίνη πρέπει να αποφεύγεται, γιατί προκαλεί δερματικές εκδηλώσεις όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου. Σε πολύ βαριές καταστάσεις (π.χ. όταν παρουσιασθούν συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας ή έντονες αντιδράσεις σε συκώτι και σπλήνα) μπορεί να χορηγηθούν κορτιζονούχα φάρμακα.
Επιπλοκές του είναι:
Ηπατίτιδα, ρήξη σπληνός, απόφραξη αεραγωγού, θρομβοπενία, αιμολυτική αναιμία, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, πάρεση προσωπικού, σύνδρομο Guillain-Barre, εγκάρσια μυελίτιδα, ορχίτιδα.
Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός)
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Ιατρείο
Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Επιστροφή στο περιεχόμενο