Οδηγίες για μυριγγοτομή και σωληνίσκους αερισμού - ΩΡΛ ιατρείο

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ON LINE
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδηγίες για μυριγγοτομή και σωληνίσκους αερισμού

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, wifi
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, free wifi

Οδηγίες για μυριγγοτομή και σωληνίσκους αερισμού

Μυριγγοτομή είναι το τρύπημα του τύμπανου του αυτιού, που γίνεται για να αφαιρεθεί υγρό ή για να αντιμετωπισθεί φλεγμονή του μέσου αυτιού. Συχνά τοποθετείται και ένας μικρός πλαστικός σωληνίσκος στο τύμπανο (σωληνάκια), για να αερίζεται το μέσο αυτί για πολύ χρονικό διάστημα. Ο σωληνίσκος αυτός δεν επηρεάζει την ακοή και δεν ενοχλεί τον ασθενή, ο οποίος δεν τον καταλαβαίνει καθόλου. Οι σωληνίσκοι συνήθως παραμένουν στη θέση τους από 3 μέχρι 12 μήνες.

Οδηγίες μετά από μυριγγοτομή
Κατά την ημέρα της επέμβασης
1. Το παιδί μπορεί να πάρει υγρά και μαλακές τροφές, αφού ξυπνήσει καλά από την νάρκωση.
2. Μπορεί να έχει πόνο στο αυτί, που υποχωρεί όμως εύκολα με τη χορήγηση ήπιου αναλγητικού.
3. Μετά την επέμβαση τοποθετείται βαμβάκι στο άνοιγμα του αυτιού. Αυτό πρέπει να αλλάζεται συχνά, εάν υπάρχει έκκριμα. Το έκκριμα αυτό μπορεί να είναι αιματηρό για δύο ή τρεις ημέρες. Δεν χρειάζεται βαμβάκι όταν δεν υπάρχει έκκριμα.
4. Την επόμενη ημέρα  ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου.
5. Δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση πρέπει να γίνει νέα εξέταση. Στην εξέταση αυτή πρέπει να εκτιμηθεί η θέση των σωληνίσκων και η ακοή.
Γενικές Οδηγίες
1. Νερό δεν πρέπει να περάσει μέσα στο αυτί, διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση. Έτσι αποφεύγεται στην κολύμβηση το βούτηγμα της κεφαλής κάτω από το νερό. Συχνά οι ωτοασπίδες δεν εμποδίζουν το νερό να μπει στον ακουστικό πόρο. Επιτρέπεται η περιορισμένη κολύμβηση εφόσον το κεφάλι δεν μπαίνει κάτω από το νερό. Πλύσιμο των μαλλιών επιτρέπεται, προστατεύοντας το αυτί βάζοντας βαμβάκι με βαζελίνη στο άνοιγμα του αυτιού.
2. Έκκριμα από το αυτί μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την επέμβαση ή και οποτεδήποτε, όσο καιρό οι σωληνίσκοι είναι στη θέση τους. Κίτρινο, καθαρό υγρό ή βλέννα μπορεί να εξέρχεται για πολλές εβδομάδες μετά την εγχείρηση. Αυτό πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά και με επιμέλεια με στεγνές μπατονέτες. Πρέπει να διατηρείται βαμβάκι στο αυτί όλες τις ώρες και να αλλάζεται συχνά. Άφθονο κάκοσμο έκκριμα συνήθως απαιτεί αντιβιοτικά από το στόμα. Όταν συμβεί αυτό ειδοποιείται ο γιατρός για να δώσει οδηγίες.
3. Διάφοροι ήχοι στο αυτί, ή πόνος στην αναγωγή (ρέψιμο), χασμουρητό ή μάσημα είναι συνήθη  φαινόμενα μετά την τοποθέτηση του πλαστικού σωληνίσκου. Αυτά εξαφανίζονται, καθώς το αυτί επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.
4. Φαγούρα στο αυτί, αίσθημα πληρότητας ή σοβαρός πόνος δείχνουν ίσως απόφραξη του σωληνίσκου από κυψέλη, πήγμα αίματος ή βλέννα. Εάν συμβεί αυτό, ειδοποιήστε το γιατρό σας.
5. Οι σωληνίσκοι φεύγουν συνήθως μετά από 3-12 μήνες από το τύμπανο το οποίο επουλώνεται αυτόματα. Ενώ οι σωληνίσκοι είναι στη θέση τους, είναι χρήσιμο να εξετάζεται ο ασθενής κάθε 3 μήνες, διότι είναι δυνατόν να συμβεί υποτροπή της νόσου, λόγω απόφραξης του σωληνίσκουσωληνάκια στα αυτιά
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Ιατρείο
Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Επιστροφή στο περιεχόμενο