Πολύποδες, κύστεις, οζίδια φωνητικών χορδών - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολύποδες, κύστεις, οζίδια φωνητικών χορδών

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ


 


Πολύποδες και κύστεις των φωνητικών χορδών
Πολύποδας Φωνητικής Χορδής
πολύποδες φωνητικών χορδών, vocal cords polyps
Πολύποδες, κύστεις, οζίδια φωνητικών χορδών
Αυτές οι παθήσεις ανήκουν στους καλοήθεις όγκους του λάρυγγα. Χαρακτηριστικό τους είναι η βραγνάδα. Συχνή αιτία είναι η κατάχρηση της φωνής από επαγγελματίες όπως τραγουδιστές, ψάλτες, πωλητές λαϊκών αγορών, προπονητές.
Εμφανίζονται με βραγχνάδα στην φωνή. Φλεγμονή της φωνητικής χορδής από τις αιτίες που αναφέρθηκαν παραπάνω προκαλεί οίδημα σε μία περιοχή των φωνητικών χορδών το οποίο ονομάζεται διάστημα του Reinke. Είναι μία περιγεγραμμένη, ευρείας βάσης ή μισχωτή αντιδραστική υπερπλασία της φωνητικής χορδής διαφορετικής όψης (π.χ. υαλώδης-οιδηματώδης, αιμορραγικός, ινώδης).

Άνδρες της μέσης ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα. Όταν το οίδημα αφορά όλο το μήκος της χορδής η κατάσταση είναι γνωστή ως οίδημα του Reinke.
Όταν η φλεγμονή αφορά ένα τμήμα της χορδής μπορεί να σχηματιστεί κύστη ή πολύποδας.
Κύστη σχηματίζεται όταν το οίδημα βρίσκεται κάτω από τις πτυχές της χορδής, ενώ ο πολύποδας σχηματίζεται όταν το οίδημα είναι πιο επιφανειακό.       
Μικρές κύστεις είναι δύσκολο να αναγνωριστούν χωρίς την βοήθεια στροβοσκοπικής εξέτασης. Οι πολύποδες μπορεί επίσης να ξεφύγουν από μία μη προσεκτική εξέταση γιατί είναι δυνατόν ειδικά όταν είναι μεγάλοι να "κρέμονται" από ένα λεπτό μίσχο και κατά την εισπνοή να κρύβονται κάτω από την φωνητική χορδή. Είναι απαραίτητη η αφαίρεση και η ιστολογική εξέταση. Μετεγχειρητικά συνιστάται αφωνία για μία εβδομάδα, και ήπια ομιλία την 2η εβδομάδα. Συνιστώνται κρύες υγρές εισπνοές κατά την πρώτη εβδομάδα για αποφυγή της ξήρανσης του βλεννογόνου.      
όζοι ή κομβία των τραγουδιστών
Είναι γνωστά και ως όζοι ή κομβία των τραγουδιστών και οφείλονται και αυτά σε κακή χρήση της φωνής. Προκαλούν βραγχνάδα και τραχύτητα της φωνής. Σε κάποιους επαγγελματίες χρήστες της φωνής π.χ. τραγουδιστές μπορεί να θεωρείται χαρακτηριστική και να μην απαιτείται θεραπεία. Πολλοί όμως ασθενείς δεν αρέσκονται στην ποιότητα της φωνής τους. Η εξέταση του λάρυγγα αναδεικνύει μικρές, συνήθως λευκωπές, οζώδεις παχύνσεις των φωνητικών χορδών και στις 2 φωνητικές χορδές συμμετρικά. Σχηματίζονται στην περιοχή όπου ασκείται μεγαλύτερη τριβή κατά την σύγκλειση φωνητικών χορδών. Αρχικά τα οζίδια είναι μαλακά και πιθανώς είναι το αποτέλεσμα μικρής αιμορραγίας μέσα στην χορδή. Με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργείται ίνωση και τα οζίδια γίνονται σκληρά.
Θεραπεία
Η θεραπεία συνίσταται σε λογοθεραπεία που είναι συχνά επιτυχής ειδικά όσο τα οζίδια δεν έχουν ακόμη υποστεί ίνωση. Εάν τα οζίδια παραμένουν παρά την συντηρητική αγωγή, ίσως απαιτηθεί χειρουργική εξαίρεση αυτών.


Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο