Ξηροστομία - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξηροστομία

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟΞηροστομία
Το σάλιο είναι ένα διαλυτό υδατικό διάλυμα, το οποίο περιέχει οργανικές και ανόργανες ουσίες. Όταν η έκκριση του σιάλου προκαλείται από ερεθισμό, 90% του όγκου του παράγεται από τα τρία ζεύγη των μειζόνων σιαλογόνων αδένων, την παρωτίδα, τον υπογνάθιο και τον υπογλώσσιο αδένα, οι οποίοι είναι ορώδεις, μικτοί (ορώδεις και βλεννώδεις) και βλεννώδεις αδένες αντιστοίχως. Το υπόλοιπο 10% του σιάλου παράγεται από τους ελάσσονες σιαλογόνους αδένες, οι οποίοι είναι κυρίως βλεννώδεις και εντοπίζονται κάτω από τον βλεννογόνο της γλώσσας, της υπερώας (ουρανίσκος), των παρειών και των χειλιών. Ο υπογνάθιος, ο υπογλώσσιος και οι ελλάσσονες σιαλογόνοι αδένες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του σάλιου ηρεμίας (όταν δεν υπάρχει ερεθισμός). Με τον ερεθισμό η έκκριση του σάλιου αυξάνει περίπου 6 φορές. Η παρωτίδα είναι ο κύριος παραγωγός σάλιου κατά τις περιόδους, που υπάρχει ερεθισμός. Αυτή, όταν η έκκριση είναι μέτρια, παράγει το ήμισυ του σάλιου και όταν η έκκριση είναι μεγαλύτερη, παράγει τα δύο τρίτα του σιάλου. Το σάλιο υγραίνει και προστατεύει την στοματική κοιλότητα, διατηρεί το ρΗ, μηχανικά καθαρίζει τα δόντια και την στοματική κοιλότητα, διαλύει τις τροφές, συμμετέχει στην πέψη και ασκεί αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση.
Ξηροστομία
Αναφερόμαστε σε ξηροστομία όταν υπάρχει αυξανόμενη ξηρότητα βλεννογόνων στόματος και φάρυγγος, περιστασιακά επίσης και των βλεννογόνων του οφθαλμού, της ανώτερης αναπνευστικής οδού (λάρυγγας, τραχεία) και της ουρογεννητικής οδού.
Στοματική κοιλότητα

Παροδική ή μόνιμη μείωση της έκκρισης του σάλιου μπορεί να προκαλέσουν αίτια όπως π.χ. η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής (ξηρότητα στοματικής κοιλότητας κυρίως την νύκτα), το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η ενδοκρινική - μεταβολική σιελαδένωση, η ακτινοθεραπεία όγκου στοματικής κοιλότητας ή φάρυγγος, η μυκητιασική στοματίτιδα, το σύνδρομο Sjògren, ο σακχαρώδης διαβήτης. Μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα όπως παρασυμπαθητικολυτικά αντιυπερτασικά (π.χ. Catapresan), νευροληπτικά, περισσότερα από 400 συνήθη φάρμακα εμφανίζουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την ξηροστομία. Λοίμωξη HIV, σαρκοείδωση, ιογενείς φλεγμονές, αφυδάτωση, ψυχογενείς αιτίες. Παροδική ξηροστομία μπορούν να προκαλέσουν η στέρηση τροφής, η εφίδρωση, οι έμετοι, η διάρροια, η πολυούρια, η εργασία σε θερμό περιβάλλον. Το βαρύ κάπνισμα επίσης μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σιάλου. Συχνά το αίτιο είναι ασαφές.

Κυρίως προσβάλλονται ηλικιωμένα άτομα.

Τα συμπτώματα είναι μία ενοχλητική ξηρότητα στόματος με αίσθημα κόμβου (η αίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο λαιμό), και καυσαλγία, μεταβάλλεται η γεύση και επιταχύνεται η καταστροφή των δοντιών από τερηδόνα. Ευνοείται η ανάπτυξη καντιντιάσεως και η ανάπτυξη συγχειλίτιδος και φλεγμονής του βλεννογόνου. Η ομιλία και η κατάποση δυσχεραίνονται, η αναπνοή καθίσταται δύσοσμη και η υγιεινή του στόματος με δυσκολία διατηρείται. Ο άρρωστος δεν ανέχεται τις όξινες τροφές και τα καρυκεύματα και ξυπνά την νύκτα για να πιει νερό και να υγράνει το στόμα του. Εάν έχει οδοντοστοιχίες, είναι δύσκολο να τις χρησιμοποιήσει.
Η στοματική κοιλότητα είναι ξηρή. Σάλιο δεν υπάρχει ή υπάρχει ελάχιστο στο έδαφος του στόματος ή καλύπτει την επιφάνεια του στόματος και είναι παχύρρευστο, γλοιώδες, ρυπαρό ή αφρώδες. 0 βλεννογόνος εμφανίζεται λεπτός, εύθραυστος, ατροφικός και γλοιώδης στην ψηλάφηση. Ατροφία παρουσιάζει και η ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας.
Η σημαντική μείωση του ποσού του σιάλου και η μεταβολή των ανόργανων και οργανικών στοιχείων του συνεπάγεται την πτώση του ρΗ και την μεταβολή της μικροβιακής χλωρίδος. Αυξάνονται οι μικροοργανισμοί, οι οποίοι προκαλούν τερηδόνα (Streptococcus mutans, Lactobacillus) και νοσήματα του περιοδοντίου και οι μύκητες (Candida albicans). Οι παρωτίδες και οι υπογνάθιοι αδένες μπορεί να είναι διογκωμένοι στους πάσχοντες από σύνδρομο Sjogren ή λοίμωξη HIV. Οι ασθενείς με σοβαρή ξηροστομία φέρουν μαζί τους ένα δοχείο με νερό για να υγραίνουν την στοματική κοιλότητα.


Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο