Υπερτροφία αμυγδαλών - ΩΡΛ ιατρείο

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ON LINE
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπερτροφία αμυγδαλών

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, wifi
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, free wifi


Υπερτροφία αμυγδαλώνΣαν υπερτροφία αμυγδαλών ορίζεται μία αμφοτερόπλευρη εμμένουσα διόγκωση των παρίσθμιων αμυγδαλών, και σε παιδιά είναι συνδυαζόμενη με υπερπλασία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).
Τα αίτια είναι ιδιοσυστασιακά σαν επακόλουθο διαρκούς ανοσολογικής επαφής με αντιγόνα (ο φαρυγγικός δακτύλιος του Waldeyer αποτελεί μία ανοσολογική "φρουρά" για αναπνευστικά και τροφικά αντιγόνα). Προσβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά παιδιά.
Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν: Ανορεξία, δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), σβωλώδη ομιλία, (κλειστή ρινολαλιά), έλλειψη παρορμητικότητος, επιβράδυνση της ανάπτυξης, δύσπνοια μετά κόπωση, ροχαλητό (εξαφανίζεται σε πρηνή θέση), διαταραχές ύπνου, αγωνιώδη όνειρα, σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, όπως επίσης και ελαφρά χρόνια τραχηλική διόγκωση λεμφαδένων.
Σαν επιπλοκές μπορούμε να έχουμε δυσχέρεια αναπνοής και λήψης τροφής, όπως και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του βρογχικού συστήματος.
Για την διάγνωση και την περαιτέρω αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει εξέταση από ΩΡΛ.
Οι αμυγδαλές είναι μεγάλες και μπορεί να εμφανίζονται με λεία επιφάνεια, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να εφάπτονται στη μέση γραμμή.
Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη η λήψη επιχρίσματος, ο αιματολογικός τύπος, CRP, ΤΚΕ, ή και ορολογικός έλεγχος
Σε μονόπλευρη υπερπλασία αμυγδαλής (όγκος, λευχαιμία, κακόηθες λέμφωμα) συστήνεται η βιοψία για διερεύνηση της παθολογίας και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να γίνεται αμυγδαλεκτομή.
Θεραπεία και πρόγνωση
Συστήνεται η αμυγδαλεκτομή, ενδεχομένως με αδενοτομή (κρεατάκια) , που γίνεται αναγκαία όταν υπάρχουν, δυσχέρεια λήψης τροφής, δυσχέρεια αναπνοής και άρθρωσης λόγου, σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.
Η αδενοτομή και η αμυγδαλεκτομή γίνονται μετά από εισαγωγή στην κλινική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η μ
είωση του όγκου των αμυγδαλών με ραδιοσυχνότητες να γίνει σε επίπεδο ιατρείου (δείτε το σχετικό άρθρο) .

Η πρόγνωση είναι πολύ καλή με "αναζωογόνηση" των παιδιών, μετά από την αδενοτομή-αμυγδαλεκτομή.μεγάλες αμυγδαλές
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Ιατρείο
Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Επιστροφή στο περιεχόμενο