Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (Κρεατάκια) - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)


Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (Κρεατάκια)
Κρεατάκια
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (Κρεατάκια) είναι μία μάζα λεμφικού ιστού, που βρίσκεται στο πίσω τοίχωμα του ρινοφάρυγγα (φαρυγγική αμυγδαλή) κατά την παιδική ηλικία.
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ατροφούν μετά την εφηβεία μέχρι που εξαφανίζονται συνήθως κατά την ενηλικίωση. Όταν η μάζα αυτή έχει το φυσιολογικό της μέγεθος δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αντιθέτως μάλιστα είναι πολύ χρήσιμη για την άμυνα του οργανισμού. Πολλές φορές όμως υπερτρέφεται και τότε είναι δυνατό να προκαλεί παθολογικά φαινόμενα που οφείλονται κυρίως σε απόφραξη των φαρυγγικών στομίων των ευσταχιανών σαλπίγγων και των ρινικών χοανών.
   α) 0: Δεν υπάρχουν,
 β) 1: προκαλεί απόφραξη 25%.
 γ) 2: Προκαλεί από­φραξη 25%-50%.
 δ) 3: Προκαλεί απόφραξη 50%-75%, και
 ε) 4: Προ­καλεί απόφραξη >75%.

Κλινική εικόνα.
Χαρακτηρίζεται από χρόνια ρινική απόφραξη (ροχαλητό και υποχρεωτική ανα­πνοή από το στόμα), την ρινόρροια και την κλειστή ρινολαλιά.  Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό και την εξέτα­ση.
 Το «αδενοειδές προσωπείο», το οποίο αποδίδεται στην υπερ­τροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και χαρακτηρίζεται από το ανοικτό στόμα, την επιπέδωση του μέσου τριτημορίου του προσώ­που και τους σκοτεινούς κύκλους κάτω από τα μάτια, παρατη­ρείται επίσης σε παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα νοσήματα, τα οποία προκαλούν χρόνια ρινική απόφραξη. Οι παρατηρούμενες συγκλεισιακές
ανωμαλίες των δοντιών δεν μπορούν να αποδοθούν με βεβαιότητα στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και να αποτελέσουν αιτία αδενοειδεκτομής, εκτός εάν υπάρχει έκδηλη ρινική απόφραξη.
 Η ρινική χροιά της φωνής (ρινολαλιά) του παιδιού ελέγχεται συγκρίνοντας την προφορά λέξεων, οι οποίες περιέχουν το μ και το ν, με την προφορά λέξεων, οι οποίες δεν περιέχουν αυτά τα σύμφωνα. Άλλος τρόπος ελέγχου της ρινολαλιάς είναι να πιεσθούν με τα δάκτυλα τα ρουθούνια, για να αποφραχθούν, κατά την διάρκεια, που προφέρεται μία φράση με ρινική χροιά και να εκτιμηθεί ο βαθμός μεταβολής της χροιάς, όταν ελευθερωθούν τα ρουθούνια. Η μεγαλύ­τερη απώλεια της ρινικής χροιάς συνηγορεί υπέρ της αποφρακτικής υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων, όταν οι ρινικές θαλάμες κατά τα άλλα είναι φυσιολογικές.
 
Η πρόσθια ρινοσκόπηση με την χρήση ωτοσκοπίου ή ρινοσκοπίου (στα μεγαλύτερα παιδιά) αποκαλύπτει, ότι σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, ο ρινικός βλεννογόνος έχει φυσιολογική εμφάνιση. Όταν οι κόγχες είναι διογκωμένες και υπάρχουν εκκρίσεις, η αναρρόφηση των εκκρίσεων. και η εφαρμογή τοπικών αγγειοσυσπαστικών επιτρέπει την διάκριση μεταξύ πρόσθιας και οπίσθιας ρινικής αποφράξεως. Στα μεγαλύτερα παιδιά (>3.5 ετών) η χρησιμοποίηση του εύκαμπτου ρινοφαρυγγοσκοπίου βοηθά στην διάγνωση.
 
Όταν τα συμπτώματα και τα ευρήματα της αποφρακτικής υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι τυπικά, δεν είναι αναγκαία η επιβεβαίωση της διάγνωσης με την λήψη πλάγιων ακτινογραφιών του ρινοφάρυγγα. Τα μειονεκτήματα των ακτινογραφιών είναι, ότι απεικονίζουν τις δύο διαστάσεις ενός τρισδιάστατου χώρου και δεν αποκαλύπτουν την ελαφρά υπερτροφία ή την κατακρά­τηση εκκρίσεων, οι οποίες είναι δυνατόν να αποφράσσουν τις ρινι­κές χοάνες. Εκτός αυτών η ακατάλληλη τοποθέτηση κατά την λήψη των ακτινογραφιών και η κακή συνεργασία του αρρώστου επηρεάζουν τα ακτινογραφικά ευρήματα. Παρά τα παραπάνω, οι ακτινογρα­φίες βοηθούν, όταν τα συμπτώματα και τα ευρήματα από την εξέ­ταση δεν συμφωνούν.
 
Αντενδείξεις για αδενοειδεκτομή.
Η εξέταση της υπερώας (υπερωϊοσχιστία, παθήσεις των μυών ή του νευρικού συστήματος) είναι απαραίτητη, όταν προγραμματίζεται η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

 
Φαρυγγική θυλακίτιδα (Νόσος του Tornwaldt)
 
Αποδίδεται στην παραμονή της κεντρικής αύλακας των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η οποία σχηματίζει θύλακα ή σε ανατομική ανωμαλία.
 
Εκδηλώνεται με δύσοσμη έκκριση από τον φάρυγγα, την οποία ο άρρωστος αντιλαμβάνεται σαν κακή γεύση στο στόμα, ιδίως το πρωί. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα χρόνιας φαρυγγίτιδας.
 
Εξέταση. Η εξέταση του ρινοφάρυγγα αποκαλύπτει ερυθρότητα και ελαφρά σφαιρική διόγκωση του οπισθίου τοιχώματος. Μπορεί να συνυπάρχει φλεγμονή της ανώτερης μοίρας του φάρυγγα. Από τον θύλακο είναι δυνατόν να εξέρχεται μία κολλώδη κιτρινόφαιη και δύσοσμη έκκριση.
 
Χρόνια αδενοειδίτιδα
 
Κλινική εικόνα. Εκδηλώνεται με επίμονη ρινική έκκριση δύσοσμη αναπνοή και οπισθορρινικές εκκρίσεις (οπισθορρινικός κατάρρους). Όμοια συμπτώματα παρατηρούνται και στην χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Από την οποία πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση. Η συνύπαρξη μέσης ωτίτιδας συνηγορεί υπέρ της χρόνιας αδενοειδίτιδας, χωρίς να αποκλείει την χρόνια παραρρινοκολπίτιδα.






  • Ωτορινολαρυγγολογία και Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου. Γ. Αδαμόπουλος
  • Σύγχρονη ΩΡΛ. Ε. Χελιδόνης
 
 
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο