Υγρό στο αυτί (Ωτόρροια) - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρό στο αυτί (Ωτόρροια)

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ


Υγρό στο αυτί (Ωτόρροια)

Η ύπαρξη υγρού στο αυτί (ωτόρροια) είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στα ιατρεία ΩΡΛ. Μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του έξω ή του μέσου αυτιού. Συχνά η επισκόπηση του Έξω Ακουστικού Πόρου (ΕΑΠ) είναι δύσκολη ή αδύνατη. Έτσι σαν πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης συνιστάται η χρήση τοπικά ωτικών σταγόνων για λίγες μέρες, ακόμα και αν ο τυμπανικός υμένας εμφανίζει διάτρηση, με στόχο να "στεγνώσει" το αυτί από τις εκκρίσεις οποιαδήποτε και αν είναι η αιτιολογία τους.  Ακόμα και αν δεν στεγνώσει με τη χρήση των σταγόνων, συνήθως εμφανίζει σημαντική βελτίωση επιτρέποντας την επισκόπηση του πόρου και του τυμπανικού υμένα. Σε περίπτωση που το οίδημα στον Έξω Ακουστικό Πόρο είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την είσοδο των σταγόνων, βοηθάει πολύ η τοποθέτηση από τον ΩΡΛ μικρού τεμαχίου γάζας εμποτισμένης με αλλοιφές, ώστε να βοηθήσει την μείωση του οιδήματος και του πόνου. Που οφείλεται όμως αυτό το υγρό; Ωτόρροια μπορεί να υπάρχει από παθήσεις του ΕΑΠ ή του μέσου ωτός, όπως: Εξωτερική ωτίτιδα, οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα, ενεργός χρόνια μέση πυώδης ωτίτιδα, μετεγχειρητική φλεγμονή, μετά από τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού ή φλεγμονή μαστοειδούς κοιλότητας.

Συμπτωματολογία
Πόνος. Εμφανίζεται συχνά σαν το κύριο σύμπτωμα της οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδας. Oφείλεται στη συλλογή πύου που αυξάνεται προοδευτικά πίσω από τον ακέραιο τυμπανικό υμένα. Όταν υπάρξει ρήξη του τυμπανικού υμένα, το πύον παροχετεύεται και ο πόνος υποχωρεί. Πόνος επίσης μπορεί να χαρακτηρίζει την εξωτερική ωτίτιδα που στη περίπτωση αυτή συχνά επιδεινώνεται κατά τη μάσηση, τις κινήσεις του τράγου ή του πτερυγίου. Στη περίπτωση που υπάρχει ωτόρροια χωρίς ωταλγία, η πιθανότερη διάγνωση είναι η χρόνια μέση πυώδης ωτίτιδα.
Φαγούρα: Συνήθως η δερματίτιδα του έξω ακουστικού πόρου ή η εξωτερική ωτίτιδα εκδηλώνονται με κνησμό.
Οσμή: Το δύσοσμο υγρό, συνήθως οφείλεται στη χρόνια μέση πυώδη ωτίτιδα με παρουσία χολοστεατώματος, αν και μερικές φορές σχετίζεται και με την εξωτερική ωτίτιδα.
Πρήξιμο του έξω ακουστικού πόρου: Μπορεί να προκληθεί από την εξωτερική ωτίτιδα και μπορεί να επεκταθεί και στο πτερύγιο. Στη χρόνια μέση ωτίτιδα δεν είναι συνηθισμένη η παρουσία οιδήματος στον πόρο, εκτός και αν προκληθεί δευτεροπαθώς εξωτερική ωτίτιδα. Επίσης, μη συνηθισμένη είναι η παρουσία οιδήματος στον πόρο στην οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα, εκτός από τη περίπτωση που υπάρχει συνοδός μαστοειδίτιδα με προβολή του οπίσθιου και άνω τοιχώματος του πόρου, οπότε η ωτοσκόπηση είναι δύσκολη και επώδυνη.
Κατά την κλινική εξέταση, αφού αφαιρεθούν οι εκκρίσεις από τον πόρο με την βοήθεια αναρρόφησης, ελέγχεται η ακεραιότητα του τυμπανικού υμένα. Αν γεννάται αμφιβολία για το αν υπάρχει μικρή διάτρηση, προτείνεται στον ασθενή να εκτελέσει τη δοκιμασία Valsalva. Κατά τη δοκιμασία, αν μετατοπιστεί ο τυμπανικός υμένας, δεν υπάρχει διάτρηση, Αν δεν μετατοπιστεί, μπορεί να υπάρχει διάτρηση, ενώ είναι δυνατόν να φανούν φυσαλίδες πάνω στη διάτρηση, αν βέβαια έχουν παραμείνει εκκρίσεις, ή μπορεί ο ασθενής να αναφέρει "φύσημα" κατά την έξοδο του αέρα από τη διάτρηση. Αυτό το φύσημα μπορεί να είναι ακουστό και από τον εξεταστή. Η καλλιέργεια των εκκρίσεων συνιστάται μόνο σε επίμονες καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπευτική αγωγή.


υγρό στο αυτί
Δείτε επίσης
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο