Αποσυμφορητικά spray, ΠΡΟΣΟΧΗ! - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποσυμφορητικά spray, ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ

Αποσυμφορητικά spray, ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που συναντάμε καθημερινά στο ιατρείο, είναι η αλόγιστη χρήση των ρινικών αγγειοσυσπαστικών spray (αποσυμφορητικά) για την βελτίωση της ρινικής αναπνοής. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα spray για μήνες ή και για χρόνια. Σε αυτή την παρατεταμένη χρήση αυτών των τοπικών φαρμάκων οφείλεται η δημιουργία της φαρμακευτικής ρινίτιδας.
 Τα φάρμακα αυτά προκαλούν αγγειοσύσπαση (αποσυμφόρηση της μύτης με αποτέλεσμα την βελτίωση της ρινικής αναπνοής) την οποία ακολουθεί (μετά την πάροδο της ενέργειας τους) αγγειοδιαστολή. Με τη συνεχή χρήση των φαρμάκων τα διαστήματα της αγγειοσύσπασης γίνονται βαθμιαία μικρότερα ενώ της αγγειοδιαστολής μεγαλύτερα (φαινόμενο αναπήδησης). Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έκδηλο στο πλούσιο αγγειακό δίκτυο των κάτω ρινικών κογχών. Έτσι ο άρρωστος κάνει συχνότερη χρήση του φαρμάκου και είναι δυνατό να παρουσιάσει βαθμιαία εξάρτηση απ' αυτό.
 Η διάγνωση είναι προφανής και η θεραπεία συνίσταται στη διακοπή της χρήσης του αγγειοσυσπαστικού. Η επίσκεψη σε ΩΡΛ είναι αναντικατάστατη, για την διερεύνηση της αιτίας για την κακή ρινική αναπνοή. Συχνά η αιτία είναι όχι μόνο μία απλή ρινίτιδα αλλά και προβλήματα ανατομικά όπως στραβό διάφραγμα, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, μάζες μέσα στις ρινικές θαλάμες (π.χ. ρινικοί πολύποδες, όγκοι). Για την διερεύνηση αυτού του προβλήματος μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως π.χ. ενδοσκόπηση ρινός, ακτινογραφία, αξονική τομογραφία. Έτσι θα μπορέσει να διαγνωστεί το πρόβλημα, και να προταθεί η καλύτερη λύση, ώστε να γίνει η οριστική διακοπή της χρήσης αυτών των φαρμάκων.
Σημαντική βοήθεια παρέχει και η από του στόματος λήψη ή η ενδορρινική χρήση στεροειδών. Προφυλακτικώς συνιστάται η διακοπή της χρήσης αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων πέραν των 5 ημερών.


Πώς μπορεί η Ρινική Απόφραξη να είναι αιτία οπισθορινικής καταρροής


αποσυμφόρηση
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο