Στραβό ρινικό διάφραγμα (Σκολίωση ρινικού διαφράγματος) - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στραβό ρινικό διάφραγμα (Σκολίωση ρινικού διαφράγματος)

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ

Στραβό ρινικό διάφραγμα
(Σκολίωση ρινικού διαφράγματος)

Τι είναι το διάφραγμα ρινός και τι οι κάτω ρινικές κόγχες

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που έρχονται στο ΩΡΛ ιατρείο έχουν προβλήματα με την ρινική αναπνοή. Ένα πολύ συνηθισμένο αίτιο γι αυτό το πρόβλημα, είναι το στραβό διάφραγμα και οι υπερτροφικές κόγχες. Το ρινικό διάφραγμα είναι εκείνο το μέρος της μύτης που χωρίζει τα δύο ρουθούνια. Το πίσω μέρος του διαφράγματος είναι οστέϊνο και το πρόσθιο μέρος του είναι χόνδρινο.
Αυτό το άρθρο αναφέρεται στα αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται σε στραβό διάφραγμα και όχι σε στραβή μύτη που αφορά την ρινοπλαστική. Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος ανήκει στην λειτουργική χειρουργική που έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής. Δεν επηρεάζει κανονικά το προφίλ της μύτης.
Ένα στραβό διάφραγμα προκαλεί μείωση της ροής του αέρα από την μύτη έως και πλήρη απόφραξη της, και σε συνδυασμό με μεγάλες κόγχες που συχνά συνυπάρχουν δημιουργούν την αίσθηση της "κλειστής" μύτης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα όπως:

Δυσκολία ρινικής αναπνοής, ροχαλητό, υποσμία, κλειστή ρινολαλιά, κεφαλαλγία τάσης σε επαφή διαφράγματος-κόγχης η οποία είναι δυνατόν να έχει την εικόνα της ημικρανίας και συχνά η διάγνωση αυτής της αιτίας του πονοκεφάλου είναι δύσκολη , συχνά φαινόμενα ωτίτιδων, δυσκολία εξίσωσης με σοβαρά επακόλουθα σε συγκεκριμένες συνθήκες όπως καταδύσεις, ταξίδια με αεροπλάνο, χρόνια φαρυγγίτιδα, χρόνια λαρυγγίτιδα λόγω της αναπνοής από το στόμα, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (π.χ. ιγμορίτιδα). Η δυσκολία της αναπνοής από την μύτη κάνει τον ασθενή να μην κοιμάται καλά, και αυτό σε συνδυασμό και με το ροχαλητό, έχει σαν αποτέλεσμα την ημερήσια υπνηλία.
Η καθημερινότητα του ανθρώπου που έχει ανατομικά προβλήματα στην μύτη είναι δύσκολη. Η προσπάθεια της χειρουργικής επέμβασης είναι να διορθωθούν χειρουργικά τα στραβά σημεία του διαφράγματος ώστε ν’ αποκατασταθεί η ρινική αναπνοή. Σε συνδυασμό με την μείωση του όγκου των ρινικών κογχών διευρύνεται ο χώρος για την ροή του αέρα.
Είναι μία συγγενής ή επίκτητη (π.χ. τραύμα, απόστημα διαφράγματος, ρινική πολυποδίαση) δυσμορφία του ρινικού διαφράγματος στη χόνδρινη και/ή οστέινη περιοχή, συχνά με ακανθώδεις προεξοχές, ακρολοφίες εδάφους και/ή πρόσθια (υπ)εξάρθρωση του ρινικού διαφράγματος, ως επί το πλείστον συνδυαζόμενη με υπερπλασία των κάτω ρινικών κογχών.
Χειρουργικές ενδείξεις έχει κάθε σκολίωση διαφράγματος με:
Μόνιμη ή διαλείπουσα δυσκολία της ρινικής αναπνοής.
Φλεγμονή των παραρρινίων κοιλοτήτων λόγω στάσης.
Νυχτερινή αναπνοή από το στόμα και ροχαλητό, έως και σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
Κεφαλαλγίες κυρίως της μίας πλευράς παρόμοιες με αυτές της ημικρανίας.
Αλλαγές σχήματος της εξωτερικής ρινός ή της ρινικής στυλίδας.
Δυσκολία αιμόστασης σε αιμορραγία από την μύτη, δυσκολία στην ενδορρινική προσπέλαση στα ηθμοειδή.


Πώς μπορεί η Ρινική Απόφραξη να είναι αιτία οπισθορινικής καταρροής
Χειρουργική επέμβαση ρινικού διαφράγματος και κάτω ρινικών κογχών (χωρίς ραδιοσυχνότητες).
Διάφραγμα ρινός
Σκολίωση ρινικού διαφράγματος
χειρουργική επέμβαση διαφράγματος
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο