Υπερτροφία και Συρρίκνωση Κάτω Ρινικών Κογχών με ραδιοσυχνότητες - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπερτροφία και Συρρίκνωση Κάτω Ρινικών Κογχών με ραδιοσυχνότητες

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Τεχνική συρρίκνωσης των κάτω ρινικών κογχών με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων
Υπερτροφία και Συρρίκνωση Κάτω Ρινικών Κογχών με ραδιοσυχνότητες


Τι είναι οι ρινικές κόγχες:
Είναι σχηματισμοί που βρίσκονται στο πλάγιο τοίχωμα της ρινικής κοιλότητας.
Η κάτω ρινική κόγχη (Concha nasalis inferior) μεγαλύτερη από όλες όπως φαίνεται και στην εικόνα, εμφανίζει κεφαλή, σώμα και ουρά και καλύπτεται από παχύ βλεννογόνο, ο οποίος περιέχει πολυάριθμα φλεβώδη πλέγματα.
Η μέση ρινική κόγχη (Concha nasalis media) Ο βλεννογόνος της είναι παχύς και αγγειοβριθής (με πολλά αγγεία).
Η άνω ρινική κόγχη (Concha nasalis superior) είναι η μικρότερη όλων, βρίσκεται κοντά στην οροφή της ρινικής θαλάμης και συνήθως είναι αθέατ
η με την πρόσθια ρινοσκόπηση. Ο βλεννογόνος της είναι λεπτότερος και λιγότερο αγγειοβριθής των υπολοίπων κογχών.

Υπερτροφία
Η υπερτροφία ή υπερπλασία της ρινικής κόγχης εμφανίζεται με υποτροπιάζουσα ή εμμένουσα διόγκωση κατά προτίμηση των κάτω κογχών με διογκωμένο κυρίως το οπίσθιο τμήμα τους.
Η διόγκωση της κάτω
ρινικής κόγχης δημιουργεί
 • Εμπόδιο στην ροή του αέρα μέσα στην μύτη, με αποτέλεσμα την ρινική απόφραξη (εικόνα 1).
 • Μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα συνεχόμενο βλεννώδες ενοχλητικό έκκριμα στη μύτη και στο ρινοφάρυγγα με συνεχόμενη προσπάθεια καθαρισμού του λαιμού από τον ασθενή,
 • Ερεθιστικό πταρμό και βήχα
 • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος, δείτε το σχετικό άθρο). Είναι μία αιτία πονοκεφάλων μαζί με τους πονοκεφάλους που προκαλεί το στραβό διάφραγμα που δύσκολα ανακαλύπτεται, μια και σπανιότερα συσχετίζεται ο πονοκέφαλος με ανατομικά προβλήματα της μύτης. Έτσι συχνά οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με θεραπείες που αφορούν άλλα αίτια πονοκεφάλου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βελτίωση ή και θεραπεία αυτών.    
 • Ροχαλητό (δείτε το σχετικό άρθρο).

Αιτίες υπερτροφίας
Μπορεί να είναι σχετικές με:
 • Την ανατομία τους (φυσαλιδώδης κόγχη - Concha bullosa κατά κανόνα αφορά τη μέση ρινική κόγχη),
 • Φλεγμονώδεις (βακτηριδιακή, ιογενής). -Αντανακλαστικές (υπεραντιδραστικότητα).
 • Αλλεργικές.
 • Μόλυνση αέρος, χημικά.
 • Ορμονικές (κύηση, αντισυλληπτικά).
 • Ορθοστατική (εξαρτώμενη από τη θέση).
 • Ψυχογενείς, κατάχρηση οινοπνεύματος, φαρμακευτική (κατάχρηση ρινικών σταγόνων και spray, αντιυπερτασικά).

Τεχνική συρρίκνωσης των κάτω ρινικών κογχών με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων για την βελτίωση της ρινικής αναπνοής

 Στις μέρες μας, για την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων της μύτης και κυρίως της υπερτροφίας των ρινικών κογχών, υπάρχει η ανάγκη εξεύρεσης λιγότερο επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και εργαλείων, τα οποία να μειώνουν ή και να εξαλείφουν τις επιπλοκές της κλασσικής χειρουργικής επέμβασης και ταυτόχρονα να προσφέρουν καλό λειτουργικό αποτέλεσμα με μειωμένο χρόνο νοσηλείας και μικρότερο κόστος.  Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων και Laser τα οποία έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαλείφοντας τον χρόνο νοσηλείας και μειώνοντας τις επιπλοκές στο ελάχιστο.
 
Η σμίκρυνση των ρινικών κογχών οδηγεί σε βελτίωση της ροής του αέρα με συνέπεια την καλύτερη αναπνοή και βελτίωση όλων των συμπτωμάτων της υπερτροφίας. Αυτές οι τεχνικές δεν εμποδίζουν την περαιτέρω βελτίωση των ρινικών κογχών με διαφορετικού τύπου τεχνικές (π.χ. κλασσική κογχοτομή ή κογχοπλαστική). Είναι μία αναίμακτη και πολύ οικονομική τεχνική η οποία μπορεί να γίνει και σε επίπεδο ιατρείου, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Προηγείται βέβαια η ΩΡΛ εκτίμηση ώστε να γίνει η διάγνωση της υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών, και η επιλογή των κατάλληλων ασθενών. Εδώ θέλω να συμπληρώσω, ότι ορισμένοι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για σκολίωση ρινικού διαφράγματος μετά από λίγους μήνες δυσκολεύονται και πάλι ν’ ανασάνουν από την μύτη. Αυτό οφείλεται συνήθως (Προσοχή! όχι πάντα) σε υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών και η οποία μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί εύκολα με αυτή την τεχνική.
 Με τις ραδιοσυχνότητες η σμίκρυνση γίνεται υποβλεννογόνια, χωρίς εξωτερικό τραυματισμό του βλεννογόνου με ελάχιστη ή και καθόλου αιμορραγία. Η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της τεχνικής με τοπική αναισθησία και η απουσία τραύματος στον βλεννογόνο μειώνει επιπλέον την πιθανότητα επιπλοκών, ενώ η συρρίκνωση των ρινικών κογχών επιτυγχάνεται μετά την πάροδο λίγων ημερών. Παρόμοια αποτελέσματα έχει και η χρήση υπερήχων.
Με την χρήση του Laser γίνεται τομή του βλεννογόνου, του οποίου η επούλωση οδηγεί σε συρρίκνωση της κόγχης μετά την πάροδο λίγων ημερών.
Η εφαρμογή αυτών των τεχνικών συστήνεται σε περιπτώσεις αλλεργικής και αγγειοκινητικής ρινίτιδος, όπως και άλλων καταστάσεων υπερτροφίας των ρινικών κογχών μη μικροβιακής αιτιολογίας. Έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, στις περιπτώσεις που έχουν ένδειξη. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η επιτυχία τους εξαρτάται και από το ποσοστό που το διάφραγμα συμμετέχει στο πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει εμπειρία του ιατρού σε αυτές τις τεχνικές και θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή ασθενών.
Σε μία συγκριτική μελέτη μεταξύ συρρίκνωσης των Κάτω Ρινικών Κογχών με ραδιοσυχνότητες, και της χειρουργικής επέμβασης κογχοτομής με ραδοσυχνότητες, η συρρίκνωση των κογχών, υπερέχει της χειρουργικής επέμβασης λόγω μεγαλύτερης συχνότητας ανεπιθύμητων ενεργειών στους ασθενείς με την κογχοτομή.
Εικόνα 1
Απόφραξη της ρινικής θαλάμης από την υπερτροφία της κόγχης
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο