Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Διαφραγματοκήλη και βραχνάδα - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Διαφραγματοκήλη και βραχνάδα

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ                                                                                                                
Τρισδιάστατη αναπαράσταση
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Διαφραγματοκήλη και βραχνάδα
  Συχνά ασθενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά ιατρεία μας αναφέροντας άτυπα συμπτώματα όπως βήχας, βραχνάδα, αίσθημα κόμπου στον λαιμό, ενώ η κλινική και ενδοσκοπική εξέταση δίνει ελάχιστα ή και κανένα κλινικό εύρημα ΩΡΛ ενδιαφέροντος. Τελικά όμως η συσχέτιση αυτών των συμπτωμάτων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση [Gastroesophageal Reflux (GERD)] και διαφραγματοκήλη, ίσως θα πρέπει να είναι πιο συχνή απ’ όσο αρχικά πιστεύαμε.
Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LRP) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε ένα άτομο που πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD). Το οξύ που παράγεται στο στομάχι ταξιδεύει στον οισοφάγο (σωλήνας κατάποσης). Όταν το οξύ του στομάχου φτάσει στο λαιμό, ονομάζεται λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR). Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης δεν απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 Συμπτώματα
Ήπια, διαλείπουσα ανάρροια γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο είναι συχνή και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν είναι σοβαρή συνήθως σχετίζεται: με μία ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη που προκαλεί ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. αν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση, σκύβει ή σφίγγεται, όξινο γαστρικό περιεχόμενο διαφεύγει στον οισοφάγο. Ο βλεννογόνος του οισοφάγου καταστρέφεται από το γαστρικό οξύ με επακόλουθο φλεγμονή ή/και εξέλκωση. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι:
 
• Επίμονος βήχας

• Αίσθημα κόμπου στον λαιμό
 
• Ξηροστομία
 
• Λαρυγγόσπασμος ή δύσκολα αντιμετωπιζόμενο άσθμα
 
• Ακαθόριστα ενοχλήματα στη βάση του τραχήλου (αίσθημα πνιγμονής, ξένου σώματος).
 
• Αίσθημα καούρας
 
• Οπισθοστερνική δυσφορία
 
• Ναυτία
 
• Ανάρροια πικρού υγρού στο στόμα
 
• Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την κατάκλιση τον βήχα και την άσκηση
 
• Χρόνιος ήπιος ερεθισμός του λαιμού που είναι χειρότερος το πρωί και βελτιώνεται με την πάροδο της ημέρας
 
• Άφθονη έκκριση σάλιου το πρωί και δυσοσμία στόματος
 
• Ιδιαίτερα βραχνή φωνή το πρωί που χρειάζεται προθέρμανση για να γίνει κανονική Τα άτυπα πολλές φορές συμπτώματα μπορεί ν’ αποδοθούν σε άλλες παθήσεις και για τον λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η εκτίμηση του πάσχοντα από ωτορινολαρυγγολόγο και γαστρεντερολόγο. Τα συμπτώματα αυτά συχνά μιμούνται τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου. Όταν η κατάσταση είναι σοβαρή και παρατεινόμενη, είναι δυνατόν να σχηματιστεί ουλώδης στένωση ή και κακοήθης εξαλλαγή, προδιαθέτει σε καταστάσεις όπως φαρυγγικός κόμβος αίσθημα ξένου σώματος, χρόνια λαρυγγίτιδα, νεοπλασία του λάρυγγα, παραρρινοκολπίτιδα στα παιδιά.

Θεραπεία
 Η θεραπεία βασίζεται σε

1. Δίαιτα,

2. Οδηγίες θέσεως του σώματος,

3. Φαρμακευτική αγωγή
 
Αρκετοί ασθενείς είναι παχύσαρκοι και η απώλεια βάρους συνήθως μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μικρά συχνά γεύματα και να αποφεύγουν την κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, Επίσης πρέπει να αποφεύγουν τις πικάντικες τροφές, τα αεριούχα ποτά, τη σοκολάτα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι χρήσιμο να κοιμούνται με το άνω μέρος του σώματος σε υψηλότερο επίπεδο, και να αποφεύγουν το σκύψιμο.
 
Η φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα, σκοπεύει στην ουδετεροποίηση του παραγόμενου γαστρικού οξέος. Οι αναστολείς Η2 και η ομεπραζόλη βοηθούν στην μείωση παραγωγής γαστρικού οξέος. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται ορισμένες φορές χειρουργική επέμβαση, Σε περίπτωση που αποτύχει η θεραπευτική αγωγή, πρέπει να ακολουθήσει ενδοσκόπηση ή βαριούχο γεύμα για τον αποκλεισμό κακοήθειας.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και βραχνάδα
Φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο