Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Διαφραγματοκήλη και βραχνάδα - ΩΡΛ ιατρείο

ΟΥΚ ΕΝΙ ΙΑΤΡΙΚΗΝ ΕΙΔΕΝΑΙ, ΟΣΤΙΣ ΜΗ ΟΙΔΕΝ Ο ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
μτφρ: είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος
(Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής)
Facebook
G+
ΩΡΛ Ιστρείο Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ON LINE
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Διαφραγματοκήλη και βραχνάδα

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, wifi
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, free wifi
Τρισδιάστατη αναπαράσταση
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Διαφραγματοκήλη και βραχνάδα

  Συχνά ασθενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά ιατρεία μας αναφέροντας άτυπα συμπτώματα όπως βήχας, βραχνάδα, αίσθημα κόμπου στον λαιμό, ενώ η κλινική και ενδοσκοπική εξέταση δίνει ελάχιστα ή και κανένα κλινικό εύρημα ΩΡΛ ενδιαφέροντος. Τελικά όμως η συσχέτιση αυτών των συμπτωμάτων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διαφραγματοκήλη, ίσως θα πρέπει να είναι πιο συχνή απ’ όσο αρχικά πιστεύαμε.
 
Συμπτώματα
Ήπια, διαλείπουσα ανάρροια γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο είναι συχνή και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν είναι σοβαρή συνήθως σχετίζεται: με μία ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη που προκαλεί ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. αν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση, σκύβει ή σφίγγεται, όξινο γαστρικό περιεχόμενο διαφεύγει στον οισοφάγο. Ο βλεννογόνος του οισοφάγου καταστρέφεται από το γαστρικό οξύ με επακόλουθο φλεγμονή ή/και εξέλκωση. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι:
 
• Επίμονος βήχας

• Αίσθημα κόμπου στον λαιμό
 
• Ξηροστομία
 
• Λαρυγγόσπασμος ή δύσκολα αντιμετωπιζόμενο άσθμα
 
• Ακαθόριστα ενοχλήματα στη βάση του τραχήλου (αίσθημα πνιγμονής, ξένου σώματος).
 
• Αίσθημα καούρας
 
• Οπισθοστερνική δυσφορία
 
• Ναυτία
 
• Ανάρροια πικρού υγρού στο στόμα
 
• Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την κατάκλιση τον βήχα και την άσκηση
 
• Χρόνιος ήπιος ερεθισμός του λαιμού που είναι χειρότερος το πρωί και βελτιώνεται με την πάροδο της ημέρας
 
• Άφθονη έκκριση σάλιου το πρωί και δυσοσμία στόματος
 
• Ιδιαίτερα βραχνή φωνή το πρωί που χρειάζεται προθέρμανση για να γίνει κανονική Τα άτυπα πολλές φορές συμπτώματα μπορεί ν’ αποδοθούν σε άλλες παθήσεις και για τον λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η εκτίμηση του πάσχοντα από ωτορινολαρυγγολόγο και γαστρεντερολόγο. Τα συμπτώματα αυτά συχνά μιμούνται τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου. Όταν η κατάσταση είναι σοβαρή και παρατεινόμενη, είναι δυνατόν να σχηματιστεί ουλώδης στένωση ή και κακοήθης εξαλλαγή, προδιαθέτει σε καταστάσεις όπως φαρυγγικός κόμβος αίσθημα ξένου σώματος, χρόνια λαρυγγίτιδα, νεοπλασία του λάρυγγα, παραρρινοκολπίτιδα στα παιδιά. Θεραπεία
 
Η θεραπεία βασίζεται σε 1. Δίαιτα, 2. Οδηγίες θέσεως του σώματος, 3. Φαρμακευτική αγωγή
 
Αρκετοί ασθενείς είναι παχύσαρκοι και η απώλεια βάρους συνήθως μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μικρά συχνά γεύματα και να αποφεύγουν την κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, Επίσης πρέπει να αποφεύγουν τις πικάντικες τροφές, τα αεριούχα ποτά, τη σοκολάτα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι χρήσιμο να κοιμούνται με το άνω μέρος του σώματος σε υψηλότερο επίπεδο, και να αποφεύγουν το σκύψιμο.
 
Η φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα, σκοπεύει στην ουδετεροποίηση του παραγόμενου γαστρικού οξέος. Οι αναστολείς Η2 και η ομεπραζόλη βοηθούν στην μείωση παραγωγής γαστρικού οξέος. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται ορισμένες φορές χειρουργική επέμβαση, Σε περίπτωση που αποτύχει η θεραπευτική αγωγή, πρέπει να ακολουθήσει ενδοσκόπηση ή βαριούχο γεύμα για τον αποκλεισμό κακοήθειας.ΩΡΛ Ιατρείο
Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Επιστροφή στο περιεχόμενο