Γιατί δεν αναπνέω από την μύτη; - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί δεν αναπνέω από την μύτη;

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ


Γιατί δεν αναπνέω από την μύτη;

Η δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη, είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα από το οποίο πάσχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Μία ποικιλία διαφορετικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσουν το αίσθημα της συνεχώς βουλωμένης μύτης με ή χωρίς καταρροή (ρινόρροια).

Αίτια

Μιλώντας γενικά, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να οφείλονται σε μία κατασκευαστική/ανατομική ανωμαλία όπως π.χ. στραβό ρινικό διάφραγμα ή στραβή μύτη, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ή κάποια μάζα μέσα στην μύτη όπως αιματώματα ή αποστήματα μετά από κακώσεις, ή όγκοι όπως λεύμφωμα Τ-κυττάρων (T-cell), ή να οφείλονται σε οίδημα του ρινικού βλεννογόνου ως αποτέλεσμα κάποιου φλεγμονώδους ερεθίσματος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε κυρίως στα παιδιά τα κρεατάκια που συχνά εκδηλώνονται με καταρροή, αναπνοή από το στόμα, συχνές εκκριτικές ωτίτιδες, και ροχαλητό. Όχι σπάνια ένας συνδυασμός προϋπάρχουσας κατασκευαστικής ανωμαλίας και ήπιας φλεγμονώδους αντίδρασης, όπως οι διαφόρων τύπων ρινίτιδες οδηγούν στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων. Για άλλη μία φορά, η λήψη ενός προσεκτικού ιστορικού συνήθως θα μας οδηγήσει στην διάγνωση και μία προσεκτική εξέταση από ΩΡΛ θα αποκαλύψει οποιαδήποτε φυσική ανωμαλία.
Τα χαρακτηριστικά των ρινικών συμπτωμάτων όπως το μακροχρόνιο ιστορικό, η σταθερότητα, το συνήθως μονόπλευρο πρόβλημα ή επιδείνωση στη μία πλευρά, η προηγούμενη κάκωση της μύτης, το ροχαλητό/υπνική άπνοια σε μεγάλο βαθμό υποδηλώνουν την αιτιολογική τους προέλευση.
Η φλεγμονή της ρινικής οδού μπορεί να εκδηλωθεί με αμφοτερόπλευρη προσβολή, φτέρνισμα, ρινικό κνησμό (φαγούρα), πυρετό εκ χόρτου, άσθμα, ρινόρροια (καταρροή), οπισθορρινική έκκριση, αλλεργία π.χ. σε κατοικίδιο ζώο, αλλεργία στην σκόνη κ.λ.π.
Ξένα σώματα ρινός, αυτό συχνά συμβαίνει σε νέα παιδιά και
είναι γνωστό ότι μία μεγάλη ποικιλία αντικειμένων μπορούν να βρεθούν μέσα στη μύτη. Τα περισσότερα ξένα σώματα στην ρινική κοιλότητα προκαλούν μία ευρεία φλεγμονώδη αντίδραση και ρυπαρές ρινικές εκκρίσεις συχνά αναπτύσσονται με την πάροδο των ημερών (ιδιαίτερα τα οργανικά υλικά συμπεριφέρονται μ' αυτόν τον τρόπο). Συνήθως το αντικείμενο τοποθετείται στη μύτη χωρίς να το γνωρίζουν τα συγγενικά πρόσωπα και παραμένει χωρίς συμπτώματα μέχρις ότου αναπτυχθούν ρινικές εκκρίσεις. Γι' αυτό το λόγο, μονόπλευρη ρινική έκκριση, ιδιαίτερα σε μικρό παιδί, πρέπει να θεωρείται ότι οφείλεται σε ξένο σώμα, και η εξέταση της μύτης, είναι επιβεβλημένη έστω και υπό γενική αναισθησία. Πιθανόν να αναπτυχθεί δευτερογενής φλεγμονή του δέρματος του προδρόμου της μύτης εξαιτίας της εμμένουσας ρινικής έκκρισης. Μικρά συνήθως μη-οργανικά, ξένα σώματα πιθανόν να παραμένουν μέσα στην μύτη, χωρίς να γίνουν αντιληπτά επί χρόνια (όπως πλαστικά μπαλάκια, χάντρες, κομμάτια από παιχνίδια, ή φασόλια, ξηρούς καρπούς κ.λ.π.). Σ' αυτήν την περίπτωση, οι ρινικές εκκρίσεις γίνονται συμπαγείς γύρω από το αντικείμενο και μπορεί να αναπτυχθεί στη μύτη συμπαγές υλικό ή ρινόλιθος. Αυτά μπορεί να αποκτήσουν εντυπωσιακό μέγεθος πριν εμφανιστούν με ρινική απόφραξη και/ή επίσταξη (αιμορραγία από την μύτη).


Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι η πιο συνηθισμένη παραμόρφωση της μύτης που προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια, μαζί με την υπερτροφία των ρινικών κογχών. Συνήθως είναι τραυματικής αιτιολογίας ενώ σπανιότερα οφείλεται στο διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρείται μεταξύ ρινικού διαφράγματος και μέσου τριτημόριου του προσώπου.
Η θεραπεία είναι χειρουργική όπου αφαιρείται ή ευθειάζεται ο παραμορφωμένος χόνδρος και το οστό, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθεί ο βλεννογόνος της μύτης.
Στραβό ρινικό διάφραγμα (Σκολίωση ρινικού διαφράγματος)

Για περισσότερα άρθρα μπορείτε να μπείτε στην σελίδα του Facebook https://www.facebook.com/otorinolarygologos


κλειστή μύτη
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο