Κακοσμία στόματος - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κακοσμία στόματος

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟΚακοσμία στόματος
δυσοσμία από το στόμα

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο ιατρείο μας είναι η κακοσμία του στόματος. Κακοσμία είναι η δύσοσμη αναπνοή. Συνήθως τα άτομα με κακοσμία δεν το αντιλαμβάνονται τα ίδια αλλά οι γύρω τους.
Κάποιες συστηματικές νόσοι συνοδεύονται με άσχημη αναπνοή και τότε αυτή έχει διαγνωστική σημασία, όπως η γνωστή οσμή αμμωνίας στην ουραιμία
, και η οσμή ακετόνης στους διαβητικούς.
Η δυσάρεστη αναπνοή έχει επίσης σχέση με την ηλικία.
Η μυρωδιά της αναπνοής μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωί μπορεί να είναι δυσάρεστη γεγονός που οφείλεται πιθανώς στη μεγάλη ελάττωση της παραγωγής του σάλιου και στη συσσώρευση επιθηλίων και υπολειμμάτων τροφής. Το φυσιολογικό σάλιο έχει ρΗ περίπου 6,5. Το όξινο ΡΗ εμποδίζει την ανάπτυξη Gram αρνητικών και αναερόβιων βακτηριδίων ενώ το αλκαλικό ΡΗ το ευνοεί.
Η πείνα ευνοεί την εμφάνιση κακοσμίας και οφείλεται στην παρουσία μεταβολικών προϊόντων αποδομής (λίπη και πρωτείνες) στους πνεύμονες. Η αφυδάτωση επίσης, προκαλεί ελάττωση του σάλιου και μπορεί να είναι αίτιο κακοσμίας.

Αίτια

Αίτια της στοματικής κοιλότητας που προκαλούν δυσοσμία:.....


Αμυγδαλόλιθοι

Συχνά σε αμυγδαλές που έχουν έντονα βαθειές κρύπτες, υπολείμματα τροφής που έχουν αναμειχθεί με νεκρά επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα μπαίνουν στις αμυγδαλικές κρύπτες όπου και γίνεται σήψη και πέψη αυτών των υλικών. Αυτά τα υλικά γίνονται ορατά ως λευκές κηλίδες που εκλαμβάνονται από τους ασθενείς ως πύον. Πιέζοντας την αμυγδαλή με το γλωσσοπίεστρο εξέρχεται από τις κρύπτες ένα συμπυκνωμένο και έντονα δύσοσμο υλικό. Η χρόνια παραμονή του δύσοσμου αυτού υλικού στην αμυγδαλική κρύπτη ευνοεί την απορρόφηση ασβεστίου και το σχηματισμό αμυγδαλολίθων ή κρυπτολίθων.
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο