Οδηγίες για την θάλασσα - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδηγίες για την θάλασσα

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ


Οδηγίες για την θάλασσα
ανατομία αυτιού

Όπως πολλοί γνωρίζουν, το καλοκαίρι είναι μια εποχή στην οποία εμφανίζονται συχνά προβλήματα ΩΡΛ.
Εξωτερική ωτίτιδα.
Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η εξωτερική ωτίτιδα και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εξίσωση στο αυτί. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να προτείνω κάποιες συμβουλές που αφορούν και ενήλικες και παιδιά. Είναι γνωστό ότι η υγρασία δεν είναι καλή για το αυτί, μια και μπορεί να δημιουργήσει συχνά ερεθισμούς του 'Έξω Ακουστικού Πόρου (ΕΑΠ). Όταν είστε στη θάλασσα με τα παιδιά σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της υγρασίας. Μετά το μπάνιο κι εφ’ όσον εσείς και αυτά έχουν, όπως είναι λογικό, βουτήξει το κεφάλι μέσα στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο να στεγνώσετε καλά τα αυτιά σας με μια πετσέτα και να τα προστατέψετε στην περίπτωση που δεν έχει νηνεμία.
Ο δυνατός αέρας ενδέχεται να δημιουργήσει πόνο στο αυτί. Θα ήταν ακόμη καλύτερο, όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, να στεγνώσετε τελείως το κεφάλι σας και τα μαλλιά των παιδιών με πιστολάκι. Στρέψτε τον ζεστό αέρα από το πιστολάκι (με πολύ προσοχή για να μην γίνει κάποιο έγκαυμα) και προς τον Έξω Ακουστικό Πόρο ώστε να εξατμιστεί το υγρό που έχει παραμείνει σε αυτόν.
Η πολλή υγρασία που μένει μετά τα καλοκαιρινά μπάνια και τα συχνά ντους, αφ' ενός μπορεί να φουσκώσει την κυψελίδα που πιθανόν να υπάρχει στο αυτί (βουλωμένο αυτί), και αφ’ ετέρου ευνοεί την ανάπτυξη εξωτερικής μικροβιακής ωτίτιδας όπως και την ανάπτυξη μυκήτων (Ωτομύκωση), οι ίδιες προφυλάξεις συνιστώνται και στους ενήλικες και στα παιδιά.
Προσοχή στην χρήση της μπατονέτας. Να την αποφύγετε, αφού έτσι κι αλλιώς το αυτί καθαρίζεται από μόνο του, στέλνοντας το κερί προς τα έξω. Επίσης η μπατονέτα σπρώχνει την κυψελίδα (κερί) προς την τυμπανική μεμβράνη (ΤΜ) με αποτέλεσμα την αίσθηση βουλωμένου αυτιού. Προτιμήστε τον προληπτικό καθαρισμό σε ΩΡΛ, πριν την έναρξη των μπάνιων. Μετά τον καθαρισμό μπορείτε να κάνετε επάλειψη του Έξω Ακουστικού Πόρου (ΕΑΠ) με μία μπατονέτα (η χρήση της μπατονέτας σε αυτή την περίπτωση είναι για αντισηψία και όχι για καθαρισμό και πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή) βρεγμένη και στημένη με καθαρό οινόπνευμα (μην στάζετε οινόπνευμα μέσα στον ΕΑΠ!).
Αποφεύγετε την χρήση των λεπτών και αιχμηρών μπατονετών, επειδή προκαλούν μικροτραυματισμούς στον έξω ακουστικό πόρο και πιθανώς στον τυμπανικό υμένα, γεγονός αρκετά σοβαρό. Προτιμήστε τις πολύ χοντρές μπατονέτες που προορίζονται για τα μωρά.*
Αποφεύγετε την χρήση των λεπτών και αιχμηρών μπατονετών, επειδή προκαλούν μικροτραυματισμούς στον έξω ακουστικό πόρο και πιθανώς στον τυμπανικό υμένα, γεγονός αρκετά σοβαρό. Προτιμήστε τις πολύ χοντρές μπατονέτες που προορίζονται για τα μωρά.*

* Πως να στεγνώσετε τα αυτιά σας εάν μπει νερό σε αυτά.

Κρύωμα, «μπούκωμα στην μύτη» και καταδύσεις
Στη θάλασσα μπορεί να κάνει μπάνιο χωρίς κανένα πρόβλημα κάποιος που έχει ελαφρύ κρύωμα με μπούκωμα ή ανατομικές ανωμαλίες στην μύτη.
Παρ όλ’ αυτά, χρειάζεται προσοχή στις καταδύσεις (όπως και στα αεροπορικά ταξίδια), επειδή οι απότομες αλλαγές της εξωτερικής πίεσης δημιουργούν πρόβλημα λόγο αδυναμίας εξίσωσης της πίεσης που υπάρχει στον Έξω Ακουστικό Πόρο (ΕΑΠ) με την πίεση που υπάρχει πίσω από την τυμπανική μεμβράνη (ΤΜ) (μέσω αυτί). Το πιο πιθανό και το πιο συνηθισμένο είναι ο πόνος στο αυτί, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις, ρήξη της ΤΜ.
Αυτός που κάνει καταδύσεις, πρέπει να έχει ελεύθερη ρινική αναπνοή, πρέπει να κάνει καλή εξίσωση το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή ρινική ανατομία, η μύτη μας, επικοινωνεί με το αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός πολύ λεπτού αγωγού που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης, από τον οποίο και αερίζεται, ώστε να εξισώνει τις αλλαγές των πιέσεων.
Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα, όπως μπουκώματα, υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα, καλό είναι να τα έχουν φροντίσει πριν ξεκινήσουν καταδύσεις (ή αεροπορικά ταξίδια). Εάν το αυτί δεν εξισώνει καλά, τότε υπάρχει πιθανότητα να νιώσουν πόνο, ήδη στα ένα δύο μέτρα. Τότε θα πρέπει να σταματήσουν την κατάδυση άμεσα, αφού υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για ρήξη της ΤΜ. Η ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης, και ο επακόλουθος ερεθισμός του λαβυρίνθου μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο, μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια προσανατολισμού και σε κίνδυνο πνιγμού.
Όποιος ξέρει πως έχει προβλήματα με τη μύτη του, καλό είναι να αποφεύγει τις καταδύσεις. Αν αυτό το πρόβλημα τον απασχολεί γενικώς, οφείλει να το αντιμετωπίσει και θα πρέπει να καταφύγει σε ειδικό χειρουργό ΩΡΛ, για να διορθώσει τα ανατομικά του προβλήματα.
Κατά την διάρκεια του λουσίματος αλλά και στην θάλασσα, προστατέψτε τα αυτιά σας τοποθετώντας ένα μικρό τεμάχιο βαμβακιού εμποτισμένο με βαζελίνη.Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο