Πώς μπορεί η Ρινική Απόφραξη να είναι αιτία οπισθορινικής καταρροής; - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς μπορεί η Ρινική Απόφραξη να είναι αιτία οπισθορινικής καταρροής;

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ


Πώς μπορεί η Ρινική Απόφραξη να είναι αιτία οπισθορινικής καταρροής;
Ένα συχνό πρόβλημα που ο ΩΡΛ αντιμετωπίζει στο ιατρείο του είναι η οπισθορινική έκκριση (φλέματα στον λαιμό) η οποία δεν αντιμετωπίζεται, ή αντιμετωπίζεται μερικώς με φάρμακα. Συχνά αυτή η έκκριση συνδυάζεται με κλειστή μύτη και αποδίδεται σε ρινίτιδες αλλεργικές ή μη. Είναι όμως πάντα σωστό αυτό; Μπορεί η ρινική απόφραξη να είναι η αιτία οπισθορινικής καταρροής;

Μία από τις λειτουργίες της μύτης είναι η λειτουργία της σαν υγραντήρας του αέρα.
Πριν μιλήσουμε για τη μύτη όμως, θα πρέπει να δούμε τον τρόπο που μερικοί οικιακοί υγραντήρες λειτουργούν. Έχουμε ένα σφουγγάρι, μία παροχή νερού που κρατάει υγρό το σφουγγάρι, και μία ροή αέρα (ανεμιστήρας). Η ύγρανση συμβαίνει βάζοντας έναν ανεμιστήρα να ρίχνει αέρα στο σφουγγάρι που είναι εμποτισμένο από μια σταθερή παροχή νερού. Καθώς ο αέρας περνά μέσα από το υγρό σφουγγάρι, προκαλεί εξάτμιση με αποτέλεσμα την ύγρανση του αέρα.

Λοιπόν, το ίδιο πράγμα συμβαίνει στο εσωτερικό της μύτης. Σε μια κανονική μύτη, περίπου ένα λίτρο υγρασίας παράγεται από το ρινικό βλεννογόνο κάθε ημέρα (παροχή νερού). Αυτή η παραγωγή της ρινικής υγρασίας είναι αυτό που επιτρέπει στον αέρα να υγραίνεται όταν ένα άτομο αναπνέει (ανεμιστήρας), μέσω της μύτης.

Ωστόσο, όταν παρεμποδίζεται μία σταθερή ροή αέρα στην μύτη, υπάρχει μια αντίστοιχη μείωση στην εξάτμιση, επιτρέποντας περισσότερη υγρασία να είναι παρούσα στο εσωτερικό της μύτης. Αυτή η αύξηση της υγρασίας μέσα στην μύτη, μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση της αυξημένης οπισθορινικής καταρροής.

Πώς μπορούμε να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση της οπισθορινικής έκκρισης;

Μπορεί κανείς να προσπαθήσει να μειώσει την παραγωγή της ρινικής υγρασίας χρησιμοποιώντας φάρμακα όπως αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά, και / ή ρινικά σπρέι. Ή μπορεί να προσπαθήσει να ανακουφίσει την ρινική απόφραξη, αυξάνοντας την ροή του αέρα στην μύτη, και το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη εξάτμιση, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της "καταρροής" .

Η βελτίωση της ρινικής απόφραξης μπορεί επίσης να συμβεί με αποσυμφορητικά, αντιαλλεργικά, και ρινικά σπρέι, αλλά, αν δεν υπάρχει μεγάλη βελτίωση, μπορεί κάποιος να προτείνει χειρουργικές επιλογές, αν υπάρχουν ανατομικά προβλήματα.

Τέτοια ενδορινικά ανατομικά εμπόδια είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των ρινικών κογχών, η υπερτροφία των αδενοειδών (κρεατάκια), οι ρινικοί πολύποδες, κ.λπ. Υπάρχει μια συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία που μπορεί να αντιμετωπίσει καθ’ ένα από αυτά τα προβλήματα όταν είναι παρόντα.

Φυσικά, η ρινική απόφραξη δεν οδηγεί αυτόματα σε οπισθορινική καταρροή. Είναι όμως ένας από τους συχνούς παράγοντες που μπορεί να υπάρχουν, και που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση και συχνά δεν υπολογίζονται σαν αίτιο της καταρροής.

οπισθορινική έκκριση
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο