Σιαλολιθίαση - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σιαλολιθίαση

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
ΣιαλολιθίασηΑφαίρεση σιαλόλιθου
Η μονόπλευρη επώδυνη διόγκωση ενός σιαλογόνου αδένα, η οποία επιδεινώνεται κατά την λήψη τροφής ή αμέσως μετά από αυτή, οφείλεται συνήθως σε σιαλολιθίαση.
salivary glands
Sialolithiasis
πέτρες στους σιελογόνους αδένες

Συμπτωματολογία
Η συμπτωματολογία αυτή είναι χαρακτηριστική της απόφραξης του πόρου του σιαλογόνου αδένα. Η παράταση των συμπτωμάτων δηλώνει την συνύπαρξη φλεγμονής. Ο υπογνάθιος είναι ο σιελογόνος αδένας, που προσβάλλεται συχνότερα. Η έκκριση του υπογνάθιου αδένα είναι κυρίως βλεννώδης, το δε στόμιο του πόρου, εντοπίζεται ψηλότερα από τον αδένα. Αυτό συνεπάγεται η έκκριση του, η οποία γίνεται περισσότερο παχύρρευστη σε αφυδάτωση, να κινείται προς τα πάνω, αντίθετα προς την βαρύτητα, για να βγει στην στοματική κοιλότητα. Τα παραπάνω ευνοούν την στάση μέσα στο εκφορητικό σύστημα και τον σχηματισμό λίθων. Ο σιαλόλιθος συντίθεται κυρίως από φωσφορικό ασβέστιο, και συνήθως βρίσκεται κοντά στο στόμιο του πόρου στην πρόσθια μοίρα του εδάφους του στόματος. Ο πόρος σπάνια αποφράσσεται τελείως. Οι άνδρες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες.
Παρατηρείται ευμεγέθης, συνήθως επώδυνη διόγκωση του πάσχοντα αδένα, η οποία εκδηλώνεται κατά την λήψη της τροφής. Στις χρόνιες περιπτώσεις ο αδένας παραμένει διογκωμένος μεταξύ των γευμάτων.
Εάν το μέγεθος του λίθου είναι αρκετό, ο λίθος βρίσκεται με την αμφίχειρη ψηλάφηση. 'Οταν εντοπίζεται στην αρχή του πόρου εντός του αδένα, μπορεί να μετατοπίζεται και να αποφράσσει περιοδικά τον αυλό. Το έδαφος του στόματος και ο πόρος του υπογναθίου σιαλογόνου αδένα απεικονίζεται στην ακτινογραφία δήξεως. Το 90% των σιαλολίθων του υπογναθίου αδένα είναι ακτινοσκιεροί και το 90% αυτών της παρωτίδος είναι ακτινοδιαπερατοί.
Εάν ο λίθος δεν βρεθεί με την απλή ακτινογραφία, γίνεται σιαλογραφία, στην οποία διακρίνεται ως έλλειμμα στην πλήρωση του πόρου. Είναι συχνή η παρουσία περισσοτέρων λίθων.


Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο