Αποσυμφορητικά spray, ΠΡΟΣΟΧΗ! - ΩΡΛ ιατρείο

ΟΥΚ ΕΝΙ ΙΑΤΡΙΚΗΝ ΕΙΔΕΝΑΙ, ΟΣΤΙΣ ΜΗ ΟΙΔΕΝ Ο ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
μτφρ: είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος
(Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής)
Facebook
G+
ΩΡΛ Ιστρείο Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ON LINE
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποσυμφορητικά spray, ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, wifi
Ράμπα αναπήρων, καφές, πάρκινγκ, free wifi
αποσυμφόρηση
Νέα συνεργασία του ΩΡΛ Ιατρείου
Το Ωτορινολαρυγγολογικό Ιατρείο εκτός από την Παλλήνη τώρα και στο Μαρούσι. Δείτε περισσότερα
Αποσυμφορητικά spray, ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που συναντάμε καθημερινά στο ιατρείο, είναι η αλόγιστη χρήση των ρινικών αγγειοσυσπαστικών spray (αποσυμφορητικά) για την βελτίωση της ρινικής αναπνοής. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα spray για μήνες ή και για χρόνια. Σε αυτή την παρατεταμένη χρήση αυτών των τοπικών φαρμάκων οφείλεται η δημιουργία της φαρμακευτικής ρινίτιδας.
 Τα φάρμακα αυτά προκαλούν αγγειοσύσπαση (αποσυμφόρηση της μύτης με αποτέλεσμα την βελτίωση της ρινικής αναπνοής) την οποία ακολουθεί (μετά την πάροδο της ενέργειας τους) αγγειοδιαστολή. Με τη συνεχή χρήση των φαρμάκων τα διαστήματα της αγγειοσύσπασης γίνονται βαθμιαία μικρότερα ενώ της αγγειοδιαστολής μεγαλύτερα (φαινόμενο αναπήδησης). Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έκδηλο στο πλούσιο αγγειακό δίκτυο των κάτω ρινικών κογχών. Έτσι ο άρρωστος κάνει συχνότερη χρήση του φαρμάκου και είναι δυνατό να παρουσιάσει βαθμιαία εξάρτηση απ' αυτό.
 Η διάγνωση είναι προφανής και η θεραπεία συνίσταται στη διακοπή της χρήσης του αγγειοσυσπαστικού. Η επίσκεψη σε ΩΡΛ είναι αναντικατάστατη, για την διερεύνηση της αιτίας για την κακή ρινική αναπνοή. Συχνά η αιτία είναι όχι μόνο μία απλή ρινίτιδα αλλά και προβλήματα ανατομικά όπως στραβό διάφραγμα, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, μάζες μέσα στις ρινικές θαλάμες (π.χ. ρινικοί πολύποδες, όγκοι). Για την διερεύνηση αυτού του προβλήματος μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως π.χ. ενδοσκόπηση ρινός, ακτινογραφία, αξονική τομογραφία. Έτσι θα μπορέσει να διαγνωστεί το πρόβλημα, και να προταθεί η καλύτερη λύση, ώστε να γίνει η οριστική διακοπή της χρήσης αυτών των φαρμάκων.
Σημαντική βοήθεια παρέχει και η από του στόματος λήψη ή η ενδορρινική χρήση στεροειδών. Προφυλακτικώς συνιστάται η διακοπή της χρήσης αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων πέραν των 5 ημερών.


Πώς μπορεί η Ρινική Απόφραξη να είναι αιτία οπισθορινικής καταρροής


ΩΡΛ Ιατρείο
Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Επιστροφή στο περιεχόμενο