Ρινικοί πολύποδες - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρινικοί πολύποδες

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ


Πολύποδες ρινός
Ρινικοί πολύποδες

 

Η ρινική πολυποδίαση είναι μία πάθηση που ενώ συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως πολύ ενοχλητική για τον ασθενή λόγω του ότι δημιουργεί έντονη δύσπνοια και δυσφορία.    
Τι είναι τελικά αυτοί οι ρινικοί πολύποδες ; Είναι απλώς ένας περιγραφικός όρος για μία μισχωτή διόγκωση που εμφανίζεται μέσα στη μύτη ή στους παραρρινίους κόλπους
Πολύποδες μπορεί να αναπτυχθούν και σε καλοήθεις και σε κακοήθεις καταστάσεις. Οι απλοί φλεγμονώδεις πολύποδες εμφανίζονται συνήθως και στις δύο πλυρές της μύτης και ως εκ τούτου ένας μονόπλευρος πολύποδας πρέπει να εξετάζεται ιστολογικά ώστε να αποκλειστεί η κακοήθεια. Προβολή της μήνιγγας (μηνιγγοκήλη) ή του εγκεφαλικού ιστού (εγκεφαλοκήλη) μπορεί να συμβεί διαμέσου της οροφής της ρινικής κοιλότητας και πιθανόν να μιμηθεί ένα τέτοια πολύποδα. Προφανώς, σ' αυτήν την περίπτωση απαγορεύεται να προηγηθεί βιοψία.

Χαρακτηριστικά των Ρινικών Πολυπόδων
Όπως και στην πλειονότητα της καλοήθους παθολογίας της μύτης, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική απόφραξη, ανοσμία και πρόσθια ρινόρροια, αλλά η διάγνωση είναι συνήθως εύκολα να γίνει κατά την εξέταση της μύτης από ΩΡΛ ιατρό. Οι απλοί πολύποδες συνήθως παρατηρούνται αμφοτερόπλευρα. Είναι γκρίζοι/λευκοί και συχνά φαίνονται ημιδιαφανείς. Είναι μαλακοί και ευκίνητοι κατά την απαλή (προσεκτική) εξέταση. Ευμεγέθεις πολύποδες μπορεί να εξαπλωθούν στη μύτη και όταν προβάλλουν δια των ρωθώνων συχνά γίνονται σαρκώδεις και με έλκη. Πολύποδες οι οποίοι αιμορραγούν, φαίνονται ύποπτοι ή εντοπίζονται μονόπλευρα πρέπει να εξετάζονται ιστολογικά.
Συνοδές Διαταραχές
Η ακριβής αιτία των ρινικών πολύποδων παραμένει ασαφής. Εντούτοις έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες συσχετίσεις μεταξύ ρινικών πολυπόδων και άλλων νοσημάτων. Η τριάδα του άσθματος, ευαισθησία στην ασπιρίνη και ρινικών πολυπόδων, είναι καλά αναγνωρίσιμη και τείνει να συνδυαστεί με έντονα επιθετική νόσο. Εμφάνιση πολυπόδων σε παιδιά πρέπει να θέτει το ερώτημα της μη αναγνωρισθείσας ινοκυστικής νόσου. Η ρινική αλλεργία θεωρείτο για πολλά χρόνια ότι είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των πολυπόδων. Εντούτοις πρόσφατα έχει καταδειχθεί ότι η συχνότης της ρινικής αλλεργίας δεν είναι υψηλότερη σε ασθενείς με πολύποδες απ' ότι στον υγιή πληθυσμό. Από μερικούς, αιτιολογία για αρκετά χρόνια, έχει τεθεί η υποψία της φλεγμονώδους νόσου, αλλά μόνο πρόσφατα έχει βρεθεί κάποια συσχέτιση μεταξύ φλεγμονής από μυκόπλασμα  ή από μύκητες και ρινικής πολυποδίασης.
Άντρο Χοανικός Πολύποδας
Ονομάζεται κάποιος ιδιαίτερος τύπος καλοήθους μονήρους πολύποδα ο οποίος προέρχεται από το βλεννογόνο του ιγμόρειου (γναθιαίου) άντρου. Δεν είναι συχνός αλλά συμβαίνει συχνότερα σε νέους. Καθώς μεγαλώνει ο πολύποδας είναι δυνατόν να επεκταθεί μέσω του στομίου του ιγμόρειου άντρου και να εισέλθει στην ρινική κοιλότητα. Από εκεί αναπτύσσεται προς τα πίσω, προς το ρινοφάρυγγα. Όταν βρεθεί στην περιοχή της οπίσθιας χοάνης, μπορεί να δρα σαν βαλβίδα με μονόπλευρη ρινική απόφραξη κατά την εκπνοή. Εάν μεγαλώσει εξαιρετικά μπορεί να επεκταθεί μέσα στο στόμα. Η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση που γίνεται είτε ενδορρινικά με τη χρήση ενδοσκοπίου ή σε συνδυασμό με ριζική ανάτρηση ιγμόρειου.

Πώς μπορεί η Ρινική Απόφραξη να είναι αιτία οπισθορινικής καταρροής


Πολύποδες ρινός
πολύποδες μύτης
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο