Προβλήματα από τρύπημα για σκουλαρίκι στο αυτί, γλώσσα ή άλλες περιοχές του σώματος (piercing), επιπλοκές, οδηγίες περιποίησης. - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβλήματα από τρύπημα για σκουλαρίκι στο αυτί, γλώσσα ή άλλες περιοχές του σώματος (piercing), επιπλοκές, οδηγίες περιποίησης.

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ

Προβλήματα από τρύπημα για σκουλαρίκι στο αυτί, γλώσσα ή άλλες περιοχές του σώματος (piercing), επιπλοκές, οδηγίες περιποίησης.

Το ενώτιον (σκουλαρίκι) είναι γνωστό,
στο Δυτικό κυρίως κόσμο, ως γυναικείο
κόσμημα που φοριέται στο αυτί. Τα πρώτα
σκουλαρίκια χρονολογούνται ήδη
από την εποχή του Χαλκού και είχαν
πέραν του κοσμητικού χαρακτήρα
και θρησκευτικές ιδιότητες.Ear piercing
Μία σύγχρονη πολύ δημοφιλής μόδα στους νέους σήμερα είναι τα τρυπήματα (piercings) για σκουλαρίκι στα αυτιά και στα χείλη, μέχρι τον αφαλό και τα φρύδια. Με το τρύπημα στο αυτί, γλώσσα, ή σε άλλη περιοχή του σώματος (piercings), εγκυμονούνται κίνδυνοι και μπορεί να υπάρχουν ακόμη και σοβαρές επιπλοκές.
Ένα piercing γίνεται συνήθως χωρίς αναισθητικό.

Επιπλοκές
Το κάθε piercing ενέχει κίνδυνο επιπλοκών, όπως:
-Αλλεργικές αντιδράσεις
-Στοματικές επιπλοκές: Κοσμήματα που φοριούνται με τρύπα στην γλώσσα μπορεί να πλήξουν και να σπάσουν μικρό κομμάτι από τα δόντια σας και να βλάψουν τα ούλα σας.
-Λοιμώξεις του δέρματος: ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο ή πύον, αποστήματα από σταφυλόκκοκο και άλλα επικίνδυνα βακτήρια όπως ψευδομονάδα και στρεπτόκοκκο. Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να επεκταθούν μέσω της μικροβιαιμίας, που προκαλείται και να προκαλέσουν λοίμωξη σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος (ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα, βροχοπνευμονία).
Μετάδοση της ενδοδερμικής βακτηριακής φλεγμονής (κυτταρίτιδα) στον υποκείμενο χόνδρο με πιθανή τήξη του χόνδρου και αλλοίωση του προφίλ του πτερυγίου του αυτιού.
-Ουλοποίηση του δέρματος: Μπορεί να προκληθούν ουλές και κατά τόπους υπερυψωμένες περιοχές στο δέρμα, που οφείλονται στην υπερανάπτυξη του ουλώδους ιστού.
-Ασθένειες του αίματος: Εάν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για να γίνει το piercing έχει μολυνθεί με μολυσμένο αίμα, μπορεί το άτομο να κολλήσει διάφορες ασθένειες του αίματος, όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τέτανος και, φυσικά, ο θανατηφόρος ιός HIV (AIDS).
Περιποίηση
Το δέρμα γύρω από ένα νέο piercing μπορεί να είναι πρησμένο, κόκκινο και ευαίσθητο για λίγες μέρες, ή και να αιμορραγεί ελάχιστα. Για την πρόληψη της λοίμωξης και σωστή επούλωση κάντε τα ακόλουθα:
-Καθαρίστε το τρύπημα στο στόμα με στοματικό διάλυμα: Αν το κάνετε στη γλώσσα σας, τα χείλη ή το μάγουλο, κάντε μπουκώματα με ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μετά από κάθε γεύμα και πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, χρησιμοποιήστε μια καινούργια και μαλακής κεφαλής οδοντόβουρτσα για να αποφευχθεί η εισαγωγή βακτηρίων στην πληγή.
-Καθαρίζετε καλά το σημείο: Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πριν τα βάλετε στο σημείο με το piercing.
-Αποφύγετε το κολύμπι: Μείνετε μακριά από θάλασσα, πισίνα, τζακούζι κλπ, ενώ το piercing σας επουλώνεται.
-Κρατήστε το κόσμημα στη θέση του: Τα περισσότερα τρυπήματα θεραπεύονται μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες, αλλά ορισμένα μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες ή και περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Αν θέλετε να διατηρήσετε το piercing, αφήστε το κόσμημα στη θέση του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να μην κλείσει η τρύπα. Αφότου το piercing θεραπευτεί τελείως, θα υπάρχει μια μικρή τρύπα στο δέρμα σας, ακόμα και όταν αφαιρείτε το κόσημα.
Έχει περιγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία μία επιπλοκή, που παρουσιάσθηκε μετά από τρύπημα αυτιού για την τοποθέτηση σκουλαρικιών σε μία νέα κοπέλα 30 ετών. Πρόκειται για την εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή αυτών), μίας επιπλοκής ιδιαιτέρως σπάνιας μετά από τρύπημα για τοποθέτηση σκουλαρικιού, δεδομένου ότι μόνο δύο άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν περιγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Η συγκεκριμένη γυναίκα εμφάνισε ενδοκαρδίτιδα της τριγλώχινος βαλβίδας από σταφυλόκκοκο δύο εβδομάδες μετά από το τρύπημα των λοβών των αυτιών της και αφού είχε προηγηθεί τοπική λοίμωξη από τον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό. Η νόσος έκανε την εμφάνισή της με πυρετό που δεν ανταποκρινόταν στα συνήθη από του στόματος αντιβιοτικά σκευάσματα, ο οποίος διήρκησε ένα μήνα πριν την είσοδο της ασθενούς στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκβλαστήσεων (χαρακτηριστικές για την ενδοκαρδίτιδα μάζες από μικρόβια και ινική) στην τριγλώχινα βαλβίδα, ενώ στις καλλιέργειες αίματος ανεβρέθηκε σταφυλόκοκκος, ο οποίος προήλθε από απόστημα, που υπήρχε στο λοβό του αυτιού λόγω του προηγουμένου τρυπήματος. Η συγκεκριμένη κατάσταση θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα για την ασθενή, εάν η φλεγμονή κατέστρεφε την βαλβίδα της. Ευτυχώς για αυτήν μετά από παρατεταμένη νοσηλεία και τη χρήση κατάλληλης ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής επήλθε ίαση της λοίμωξης, εγκαταλείποντας μικρές μόνο βλάβες πάνω στην προσβληθείσα βαλβίδα, οι οποίες και δεν είχαν ανάγκη καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης.
Η συγκεκριμένη, αν και σπάνια αυτή περίπτωση, μας καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, που μπορεί να προκύψει αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα, πριν αλλά και μετά από το τρύπημα για την τοποθέτηση σκουλαρικιού.
Προσοχή σε:
-Ποιος κάνει τα τρυπήματα
-Φοράει γάντια αυτός που θα σας κάνει το piercing
-Βεβαιωθείτε χρησιμοποιεί μόνο καινούργιες, αποστειρωμένες βελόνες.
-Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί κοσμήματα από υποαλλεργικό υλικό

Βιβλιογραφία:
http://www.mayoclinic.org/
http://www.healcure.org
Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας
Περιοδικό 'Στους ρυθμούς της καρδιάς' ΖΑΧΑΡΟΥΛΗΣ Α., Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Α. "Γεώργιος Γεννηματάς" ΦΟΥΚΑΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, Ειδικευόμενος Καρδιολόγος, Γεν. Κρατ. Νοσοκομείο Αθηνών

ΩΡΛ
Παθήσεις

Ροχαλητό-Άπνοια ύπνου (υπνική άπνοια)-ΩΡΛ παθήσεις στην κύηση
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο